Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är Centern bra för landsbygden?

Att Centerpartiet har energi- och miljöambitioner ser jag bara som positivt. Däremot tror jag att Sven Bergströms ambitioner (18/8) är något högre än hans parti och partiledares. Att först säga ja till utbyggnad av kärnkraft och sedan tro att Alliansen kommer att storsatsa på förnybar energi är en förhoppning som kanske kommer att grusas.

Annons

Jag håller med Bergström om att vi politiskt borde styra våra bolag mycket mer och bättre. Däremot beror inte styrproblemen på vilken politisk majoritet som håller i piskan vilket Bergström tydligen vill påskina. Problemet är att man genom att avreglera och bolagisera automatiskt minskar politikens möjlighet till styrning och inflytande. Centern är ett parti som gärna ser att marknadsintressen får ta över så mycket som möjligt av våra statliga och kommunala verksamheter. Att Sven Bergström ändå hävdar att Centern har styrambitioner är lovvärt men kanske inte helt trovärdigt.

Min huvudkritik mot Bergströms tidigare insändare var att försäljning av delar av Vattenfall inte är en landsbygdsåtgärd. Centerpartiet av i dag har en märklig uppfattning av vad som är bra för landsbygden. Maud Olofsson räknade upp vilka fantastiska landsbygdsreformer som alliansregeringen genomfört, bland annat etableringsfriheten inom vården, Lagen om valfrihet i kommunerna och apoteksreformen.

Alla dessa är marknadsanpassade reformer som kräver ett stort befolkningsunderlag och efterfrågan för att fungera. Om detta är Centerns syn på bra landsbygdspolitik så kan jag bara konstatera att det är en lång väg mellan Stureplan och kommunerna på landet.

Nej, Sven Bergström, jag gillar inte kol- eller kärnkraft vare sig den är tysk eller svensk. Däremot är jag inte lika övertygad om att världen blir renare och bättre för att vi låter någon annan köpa den. Varför inte ha ambitionen att politiskt styra den i stället?

Yoomi Renström (S)

oppositionsråd i Ovanåker samt riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons