Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apotek på mindre orter är i fara!

När apoteken avreglerades 2009 av alliansen villkorades det att inga apotek i glesbygd skulle avvecklas under de närmaste tre åren.

Annons

Nu har tre år gått och nu säger Andreas Rosenlund, informationschef på Kronans Droghandel att flera av deras apotek har svårt med lönsamheten (Aftonbladet 10/5-12).

”En del av våra apotek har låg lönsamhet och vi har svårt att rekrytera farmaceuter, fortsätter det kan det bli svårt att driva dem vidare”.

De apotek som hotas av nedläggning i vårt län är Färila, Ljusdal, Ockelbo och Delsbo.

I en insändare 16 juli 2009 i Hälsingetidningarna skrev bland andra Margareta Berg Kjellin (M) följande:

”Ett statligt monopol kan aldrig möta kundernas behov av tillgänglighet, flexibilitet och individuella önskemål på samma sätt som en mångfald av aktörer på en öppen marknad. Alliansen står på patienternas sida, vi vill ha fler försäljningsställen och en bättre hälsa för alla”.

Kristdemokraternas presschef Jonas Ingerö säger (också i AB 10/5) att hotet är överdrivet och att han har större tilltro till branschen än så, vilket i sig är intressant eftersom han då har större tilltro till ”branschen” än vad ”branschen” själva har? Lokala kristdemokrater har hyllat avregleringen eftersom man kan köpa sitt Alvedon på macken, problemet är att alliansens glesbygdspolitik (eller frånvaron av den) redan gjort så att mackarna avvecklats!

Allt styrs utifrån marknadsmekanismer och är inte apotek eller bensinmackar lönsamma så får man slå igen. En politik som distanserar sig ifrån solidariteten och har ett närmast religiöst förhållande till den öppna marknaden skapar ett samhälle som bygger på att individens möjlighet till att förändra inte längre ligger i röstkortet utan i plånboken.

Alf Norberg (V), oppositionsråd i landstinget

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons