Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AP-fonderna bör investeras i ett hållbart samhälle

Efter att regeringens utredare Mats Langensjö presenterade sitt förslag om en ny modell för AP-fonderna har fokus i den svenska debatten legat på möjligheterna till ekonomisk vinst.

Annons

Andra frågor kommer i skymundan. Som det faktum att AP-fonderna just nu investerar i en lång rad av människorättsvidriga och miljöförstörande bolag.

En ökad vinst kan inte motiveras på bekostnad av människors överlevnad eller en oåterkallelig förstörelse av vår miljö. Langensjö skriver att arbetet med etiskt och miljömässigt ansvarsfulla investeringar bör stärkas. Detta är bra, men det är inte tillräckligt!

Med tanke på hur allvarliga anklagelserna är mot de företag där AP-fonderna investerar mångmiljonbelopp så behövs det starkare formuleringar och mer detaljerade rekommendationer som leder till verkliga förändringar. En sådan förändring skulle till exempel vara ett oberoende etikråd.

Förändringarna av AP-fonderna är en fantastisk möjlighet för oss att säkerställa investeringar i ett hållbart samhälle. Vi hoppas på att pensionsgrupperna utnyttjar denna möjlighet för att säkerställa en ny modell där AP-fonder satsas på långsiktiga och stabila investeringar i järnväg, kollektivtrafik, utbyggnad av förnyelsebara och rena energikällor samt klimatneutral teknik.

Kim Moberger, Latinamerikagrupperna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons