Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använd inte naturen som lekplats

Nu har de sommarboende runt sjön där jag bor gjort vinter, burit in hammocken och kastat pelargonerna på komposten.

Annons

Man har dragit upp och fraktat i väg sina överdimensionerade motorbåtar och kvar ligger decimeterbred, oljeblandad bensin i vikarna.

Fågellivet som på 1980-talet var rikt i den sjö jag bor nära, är numera obefintlig. Skrakarna häckar inte längre här, lommen som varje kväll brukade komma och fiska blir sommartid störda av att vi människor använder sjön som lekplats och kör fort, fort och planlöst med stora motorbåtar. Detta i en sjö där bilvägen runtom är knappt en mil.

För ett par år sedan rodde jag runt sjön och räknade hur många motorbåtar som guppade i vid bryggorna. Trettio stycken ungefär. Ställt till detta reagerar jag på Margareta B Kjellins insändare (4/10). Hon pekar på att alliansen satsat många miljoner per år för att kompensera de kommuner som tillämpar de nya strandskyddsreglerna. Målet är att skapa attraktivt boendemiljö på landsbygden. Detta skulle enligt henne vara en nyckel till en fortsatt utveckling av hela Sverige.

Jag missunnar i och för sig ingen att förverkliga en dröm att bo vid glittrande vatten så länge var och en har i medvetandet att vi människor är gäster i naturen, och inte använder den som vår lekplats.

Alliansregeringen har tillsatt miljontal per år i informationskampanjer om hur kommunerna ska tillämpa de nya strandskyddsreglerna. Man har också som avsikt att ge Naturvårdsverket i uppdrag att göra en översyn av tillämpning av det nya regelverket. Hoppas den avsikten blir verklighet. Jag välkomnar Naturskyddsverket på en strandpromenad här i viken närmast mig. Allt skräp jag bärgat genom åren står jag inte handlös inför, men förslag vad jag ska göra med den oljeblandade bensinen mottages gärna.

Per Ölund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons