Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen en reaktion från ja-sägarna!

Äntligen en reaktion från dem som okritiskt säger ja till vindkraft i vår kommun! jublar Tord Jerfsten i vindkraftsdebatten.

Annons

Markus Evensson (23/10) undrar varför jag tycker att politiker i vår kommun ska besöka mig?

Politikerna i vår kommun kan säga ja eller nej till vindkraftsetableringar. I och med det så har de ansvar för hur vindkraften påverkar vår livsmiljö.

Om man har ansvar så är det självklart för mig att man skaffar sig ett så riktigt underlag som möjligt innan man går till beslut.

Att utvärdera den enda vindkraftspark som är i drift borde vara en självklarhet. Nu beslutar man om nya parker runt om i kommunen utan att kritiskt granska deras ansökningar.

I kväll, torsdag, är det samråd kring Blacksåsberget och Bondarvsberget. Här gör bolaget ett taktiskt drag när man anser att det är två parker i stället för en för då behöver de inte utsättas för Länsstyrelsens prövning. Om jag tolkat artikeln i LjP rätt så tycker Evensson att det är ok.

En mycket intressant karta finns på nätet. Den visar ljudutbredningskurvor från Svartvallsberget, Blacksåsberget, Bondarvsberget och Sörbyparken.

Ljudkurvorna är lika konstruerade som man finner i alla ansökningar om etablering av vindkraft.

Förmodligen har man använt sig av Nord 2000. Tyvärr visar inte kurvorna verkligheten. Som stöd för detta påstående är den Karta som Håkan Hansson (Ownpover) Visade på informationsmötet i Yg för en tid sedan. Den kartan fick jag av Håkan när Ljudmätningarna genomfördes i våras. Den är betydligt mer detaljerad och tar hänsyn till terrängen. På den kartan så är Lilla Lintjärn grönmarkerad vilket betyder 35–40 Dba (avstånd till närmsta verk 1,9 km). Samma avstånd som stämmer överens med 30Dba linjen på Stora kartan. Enligt mina mätningar så överstigs 40 Dba vid min stuga när vinden är sydvästlig och det är vindstilla hos mig. Även när verken har gått med reducerad drift har 40 Dba överskridits. Med det underlaget kan ljudutbredningskartorna kraftigt ifrågasättas.

Har tyvärr inte möjlighet att närvara på samrådet i Harsa. Däremot var jag där förra gången. En par intressanta saker redovisades vi det tillfället nämligen bygdepeng betraktas som muta och att en fabrik för tillverkning av vindkraftverk skall byggas i kommunen.

Hur verklighetsförankrat bedömer du att det är?

Så till dina frågor?

Kommunchefen har inte besökt mig, däremot har av KS ordinarie ledamöter Harald Noreus, Stina Michelson och Johnny Mill besökt mig. Christer Sjöström var också med, även Björn Mårtensson tror jag. Jag har också haft besök av makarna Hellström.

Håkan Hansson från Ownpower och Daniel Åkerman från Länsstyrelsen har besökt mig några gånger.

Bernt Magnusson från Forsa har besökt mig två gånger. Vi hade mycket bra och intressanta samtal.

När det gäller att verken inte stämmer med beviljat bygglov (har växellåda) har jag tillskrivit D Åkerman. Jag har också skrivit om det i kommentarer till insändare/artiklar i LjP.

Du är välkommen att hälsa på mig i min stuga för att skaffa dig en uppfattning hur vindkraft kan påverka kommuninvånarnas boendemiljö.

Tord Jerfsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons