Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ansvarsutkrävande saknas i den politiska världen"

Ingen skugga får falla på våra politiker, då är det bättre att förekomma och sparka en anställd som får bära hundhuvudet för nämndens misslyckanden, skriver Bodil Eriksson apropå Ljusdals kommun.

Annons

Revisionsbyrån PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Ljusdals kommun genomfört en granskning av omsorgsnämndens styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten (ansvarsutövande). Rapportens kritik mot den tidigare omsorgsnämnden är inte nådig. Man brast i risk- och väsentlighetsanalys, internkontrollen var obefintlig, internkontrollplan saknades, nämnden hade inte agerat tillräckligt och tagit ansvar för att åtgärda verksamhetens ekonomiska utveckling och nämnden agerade passivt vid förvaltningens redovisningar och rapporteringar.

Konsekvenserna av nämndens bristande ansvarsutövande har bland annat inneburit nedläggning av demensboendet Slottebo, nedläggning av äldreboendet Björkbacka och nu senast taxehöjningarna inom äldreomsorgen. Efter att ha läst rapporten har jag väldigt svårt att förstå, hur man kunde lägga skulden på de skenande underskotten, på den tidigare förvaltningschefen Marita Wickström och avskeda henne under mycket förnedrande omständigheter. Om våra politiker tagit sig tid att läsa rapporten och sätta sig in i dess innehåll, hade kanske till och med den politiska ledningen i Ljusdal förstått, att det inte var Marita Wikström som misskötte sitt uppdrag utan att det var den tidigare politiska nämnden. Ytterst ansvarig för nämnden under förra mandatperioden var Ljusdals kommuns nuvarande oppositionsråd Markus Evensson.

Ingen skugga får falla på våra politiker, då är det bättre att förekomma och sparka en anställd som får bära hundhuvudet för nämndens misslyckanden. I det privata näringslivet skulle en styrelse som så uppenbart misskött sitt uppdrag fått avgå. Eftersom ansvarutkrävande saknas i den politiska världen kan vanskötsel av uppdragen fortsätta. De ansvariga blir i stället rikligt belönade med nya och mer prestigefyllda uppdrag och vi skattebetalare får snällt fortsätta att betala deras arvoden.

Bodil Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons