Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anständigt erkänna folkmordet

Jag tycker det är ett anständigt krav att Turkiet göra upp med det förflutna och erkänna att det begåtts ett folkmord. Det är möjligt att turkiska staten skulle bli tvungen att betala skadestånd men det kan inte bli mycket pengar så här långt efteråt.

Annons

Svar till Lennart Gunhamre (18/3).

Mellan 1915 och 1923 pågick ett folkmord på kristna minoriteter i Turkiet där armenierna var den största gruppen. En källkritisk undersökning har kommit fram till att 700 000 människor dödades i anslutning till sina bostäder och 600 000 försvann under deportation, sammanlagt 1,3 miljoner människor.

Svenskan Alma Johansson (1880–1974) arbetade då på ett barnhem för föräldralösa armenier. Hon berättade i skriften Ett folk i landsflykt hur armenierna och grekerna blev systematiskt utrotade, dödade eller jagade från sina hem för att spridas i mindre grupper till långt avlägsna turkiska trakter, där de hade att välja mellan att övergå till islam eller dö för svärd eller av svält. Vidare berättar hon hur en hög officer begärde att få barnen på daghemmet överlämnad och hur de sedan mördades.

1985 erkände Europaparlamentet och FN att händelserna 1915 var att betrakta som ett folkmord utfört av det osmanska riket. Ett flertal länder, till exempel Tyskland, Frankrike, Grekland, Argentina, Schweiz, Litauen, Italien, Canada, Belgien, Polen, Nederländerna, Uruguay, har både före och efter detta officiellt uttryckt att morden på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker 1915 var ett folkmord. Nyligen erkände även USA detta. Turkiet erkänner inte att det är att betraktas som folkmord.

Sveriges riksdag har beslutat att erkänna att det begåtts ett folkmord. Jag tycker det är ett bra beslut. Lennart Gunhamre har en annan uppfattning. Han frågar vad avsikten med fördömandet är. Det måste vara att påverka Turkiet att erkänna folkmordet eftersom det fortfarande har betydelse för de människor som berörts av folkmordet, människor som har föräldrar eller far- och morföräldrar som var med. I Armenien lever minnet av folkmordet ännu. Det finns platser där man i dag lägger ner blommor för att hedra offren.

Gunhamre ställer också frågan: Hur långt tillbaka i tiden ska man fördöma våld mot mänskligheten? Det finns ingen gräns för när man ska sluta att argumentera mot de som förnekar mänskliga övergrepp. I det här fallet är det viktigt att öppet erkänna och fördöma eftersom det fortfarande lever människor som har känslomässiga band till offren.

Turkiet är i dag ett demokratiskt land och de folkvalda har inget ansvar för det som hände i det osmanska riket för snart 100 år sedan. Det går inte i dag att ställa någon politiker till svars för det som hände men däremot turkiska staten, eftersom det var landets ledning som beslutade och hade ansvaret för folkmordet.

Jag tycker det är ett anständigt krav att Turkiet göra upp med det förflutna och erkänna att det begåtts ett folkmord. Det är möjligt att turkiska staten skulle bli tvungen att betala skadestånd men det kan inte bli mycket pengar så här långt efteråt.

Lars Klint

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons