Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anpassa till den lokala köpkraften

Att mindre orter sakta tynar bort, i alla fall dess centrum och butiksutbud, beror på många saker. I mitt närområde, Edsbyn, så märks naturligtvis att internet tar över butikernas roll, framför allt då de yngre köper gärna på nätet, där det oftast är billigast.

Annons

Få tänker på att saker går sönder, och kanske måste lagas, eller behöver fråga om hur de fungerar samt få råd och tips.

Många i Edsbyn med omnejd tycker att en helgutflykt till Bollnäs, Valbo eller Birsta i Sundsvall är det roligaste som finns, och där försvinner mycket av det som skall hålla de lokala handlarna uppe.

Vi är bara cirka 5 000 hushåll i kommunen, och den köpkraft som återstår till det lokala kanske med tur räcker till en affärsidkare som förmodligen inte kan ha någon anställd, och lyckats kunnat hitta en lokal som det inte har överpris på hyran.

De flesta skulle aldrig acceptera att jobba 14 timmar per dag, och ta ut en lön som ligger på 1990 talsnivå Många gör inte det heller, därför gapar det tomt i skyltfönstren i småorterna.

Jag uppmanar alla, kunder, innevånare och hyresvärdar – försök ta ett samhällsansvar om det är möjligt, och att hålla hyror som är anpassade för den köpkraft som finns på orten, och försöka att handla lokalt och få den personliga servicen som i längden kan löna sig, både ekonomiskt och socialt.

Bengt Forssen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons