Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anpassa dig till dagens synsätt

Jorden är inte längre platt som på Jesu tid. Solen snurrar inte runt jorden. Demokrati och mänskliga rättigheter har givit oss nya förutsättningar att anpassa oss till. Hur skulle det gå, om vi inte anpassade oss till ständigt nya kunskaper?

Annons

Jerker Sjölander är en ond människa. Så skulle man kunna tänka, om man accepterar hans eget enkla sätt att tolka Bibeln. Jag gör inte det. Men Sjölander bibehåller sin troskyldiga tolkning och beklagar i LjP 19/11 Miriam och Evert Berjlunds tidsanpassade tolkning vad gäller homosexualitet.

Sjölander är bokstavstrogen bibeltolkare. Ord för ord gäller. Men är det så enkelt? Sjölander sorterar äpplena efter smak i stället för kvalitet. Med kvalitet menar jag ordens betydelse. Språket och orden har en central roll i allt vi läser, skriver och säger och ger på grund av sina brister ständigt upphov till feltolkningar och missförstånd. Avses med ordet jungfru en oskuld eller bara ung kvinna. Här har man olika meningar om jungfru Maria. Är träl och slav samma sak? I Amerika tog man 2 och 3. Mosebok till intäkt för rätten att hålla slavar. Men är träl i Bibeln och slav i USA verkligen samma sak? I dagens USA försvaras dödsstraffet med hänvisning till Bibelns ord i 2. Mosebok. Är det rätt att straffa en människa för mord genom att låta staten döda mördaren? Inkonsekvent, tycker jag. Rätt, säger Bibeln.

Smakfråga är vilka bibelcitat man väljer. Varför väljer Sjölander ut homosexuella men tiger om vilka bibliska villkor som gäller för skilsmässor? Varför upprörs han inte av tillåtelsen att hålla slavar? Varför upprörs han inte av påbudet att kvinnan ska täcka håret och hålla truten i församlingen, eller att hon inte får sätta sig upp mot mannens auktoritet? Jag undrar om inte sådant smakar lite illa i munnen även på Sjölander.

Jag hoppas väl att också han vill anpassa sig till dagens synsätt – eller vill han hellre följa den tvåtusen år gamla Bibeln ord för ord? Jorden är inte längre platt som på Jesu tid. Solen snurrar inte runt jorden. Demokrati och mänskliga rättigheter har givit oss nya förutsättningar att anpassa oss till. Hur skulle det gå, om vi inte anpassade oss till ständigt nya kunskaper?

Jag föredrar dagens situationsetik, som Sjölander kallar den, framför en tvåtusen år gammal etik. Därmed har jag inte sagt, att jag förkastar den mänskliga vishet, som också finns samlad i Bibeln. Men vi uppmanar inte längre föräldrarna till en ostyrig son att låta stena honom. Men det ska föräldrar enligt 5. Mosebok.

Sätt, o Herre, en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr. Psalt. 141:3

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons