Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annorlunda uppgift för landshövdingen i Region Gävleborg

Jag tror nog att det är lite för tidigt att döma ut landshövdingeämbetet redan nu.

Annons

Däremot så är det så att landshövding och länsstyrelse fått en annorlunda uppgift nu i och med att vi tog besluten om att skapa Region Gävleborg.

Nu ligger i stort sett 95 procent av de regionala utvecklingsmedlen hos den nya regionen, ett faktum som definitivt inte avspeglas i interpellationer och debatter i regionfullmäktige. Det här innebär att det goda samarbetet med länsstyrelse och landshövding ska fortsätta.

Tillsammans ska vi samarbeta för att infrastrukturen ska utvecklas. Det kan gälla dubbelspåret på Ostkusten eller utbyggnaden av bredband i hela länet.

Här har landshövding och länsstyrelse en viktig roll att fylla som statens företrädare i länet.

Samma sak gäller arbetet med att utveckla näringslivsarbetet. Här krävs ett organiserat arbete från regionens sida tillsammans med näringslivets organisationer, kommunernas näringslivsorganisationer, högskolan, länsstyrelse och landshövding och de departement som hanterar dessa frågor. Här kan landshövdingen vara en dörröppnare mot den nationella nivån.

Innovationsarbetet i regionen är en avgörande punkt i vår utveckling och tätt sammanknutet med näringslivsarbetet utgör det grunden för vår utveckling. För att klara detta behövs i sin tur ett fortsatt intensivt arbete med att utveckla kompetensförsörjningen inom vårt näringsliv så att vi inte behöver uppleva att vi får en företagsflytt på grund av att företagen inte får tag på arbetskraft med rätt kompetens.

Vi ska också fortsätta utvecklingsarbetet med turistnäringen i den regionala turistsatsningen. Också här är landshövdingen en viktig ambassadör för länets kommuner och länet.

I sinom tid så kommer nog frågan upp om att skapa större regioner för att klara av både den medicinsk tekniska utvecklingen i framtiden och alla andra ovan nämnda utvecklingsfrågor och då kommer landshövdingen och länsstyrelserollen att förändras i grunden, men fram till dess måste vi hålla ihop länet och skapa en positiv utveckling i Gävleborg.

Sven-Åke Thoresen (S)

ledamot regionfullmäktige Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons