Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annat var det förr

Tänk! Någon som tänker på den nu utdöda yrkesgruppen, så trevligt (5/3).

Annons

Det som var lantbrevbäring finns inte mer. Då vi kom in i stugorna och folk tog emot pensioner, mjölklikvider, löner, och samtidigt betalade de sina räkningar. Vi kom med paket och de kunde sända i väg sina, likväl som rek och postförskott och så vidare. Vi körde med egna bilar – våra föregångare åkte moped eller cykel eller så gick de och åkte spark med hundspann. Ja, men så i slutet av 1970-talet så blev det dags för tjänstebilar. Skönt att slippa reparera mitt i natten för att kunna köra nästa dag.

Men dessa var inte heller anpassade för vårt klimat. Jag hade en flaska morotssaft liggande i baksätet på bilen i februari, full värme på, i 3–4 timmar, det blev is i flaskan, tänk om någon suttit där, då hade någon frusit. Ja, det är nog bättre, men inget är väl så bra att det inte kan bli än bättre.

Men nu är inget kvar, av detta. Jo, tjänstebilar. Men det är en stor vagnpark, och så kostar högerstyrt extra – säkert 4-hjulsdriften också, mer än vänsterstyrt. Och AC – har du kylskåpet öppet hela dagen? Den fungerar ju inte när fönster och dörrar öppnas med jämna mellanrum, så brevbärarna få fortsätta med KD (korsdrag). Funkar men är ej så hälsosamt.

Ja, man lastar numera och kör posten, är man 80+ så kan man kanske få lite hjälp.

Men det är ju trevligt att någon uppmärksammar problemen för dem som fortsätter jobba. I stort sett kör de hela Hälsingland från de fyra större orterna nu, alla gamla kontor är borta.

"Post-Sebban" i Delsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons