Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulanssjukvården måste fungera i Gävleborg

Genom regionledningens agerande är nu verksamheten inom ambulanssjukvården hotad i Gävleborg, menar Stig Zettlin, Sjukvårdspartiet.

Annons

Flera anställda i ambulanssjukvården lämnar nu sina anställningar och därmed är både verksamheten självt och patientsäkerheten allvarligt hotad.

Utlösande faktor i ambulanskrisen är verksamhetsledningens ambition och förslag om hur antalet övertidstimmar skall minskas i ambulansverksamheten. Ledningens lösning är jour, vilket innebär att personalen är i tjänst enbart vid aktiv tjänst under natten. Den ordinarie arbetstiden kan då ökas bortemot en hel arbetsmånad under året och övertiden har trollats bort. Trollkonster har man ju lärt mycket om under regionens chefsdagar 2015.

Ett antal verksamhetschefer i regionen uttalar offentligt sitt stöd för jourförslaget och menar att alla andra bara får betalt när de arbetar! Har dessa chefer till exempel tänkt på att införa jour för sig själva, löneavdrag under sovande tid och vid olika San Fransiscoresor? Arbetsförhållanden är olika för olika verksamheter, ambulansarbete är känslomässigt utsatt och att sova på kommando är i olika skeenden inte så enkelt som navelskådande chefskollektiv kan tänkas förmoda.

Verksamhetschefernas syfte var väl att skapa opinion mot personalens invändningar i ambulansfrågan. Resultatet har istället blivit att en vi mot dom- stämning har skapats. Chefer står nu som kollektiv i konflikt med underställd personal. Vad och var har cheferna lärt detta, är det i det soliga Kalifornien eller är det direkt från den yttersta överheten i Region Gävleborg, S, C, MP och V.

Chefen eller cheferna borde istället lyssna på personalen. Där finns många goda förslag om förbättringar i vården men sådana idéer ingår väl inte i den rådande härskarkulturen i Region Gävleborg. Ambulanssjukvården måste fungera i vårt län och då krävs det att chefer och underställda arbetar tillsammans för verksamhetens utveckling. Nytt högsta ledarskap behövs nog om detta skall bli möjligt i Region Gävleborg.

Stig Zettlin

regionråd i opposition, Sjukvårdspartiet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons