Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alternativ till partipiska

Svar till Sven-Åke Thoresen, insändare 26/1: Vad finns det för alternativ?

Annons

Vi röstar på partier i Sverige. Partierna bestämmer sig inbördes och förhandlar med varandra, det kallas parlamentarism. Vart fjärde år får vi utvärdera vad partierna gör genom att rösta på de program och de personer partieliten bestämt. Så uppfattas den svenska demokratin av många väljare.

Thoresen försvarar hängivet denna ordning och menar att alternativet till representativ demokrati är upplysta despoter.

Vår grundlags första paragraf säger: All offentlig makt utgår från folket. Demokrati betyder folkets makt. Men den säger också att demokratin är representativ. Orsaken är att det inte skulle vara möjligt att fatta alla beslut genom handuppräckning på torget eller lokala folkomröstningar, samhället är för komplicerat. Men med olika grader av personval och öppna politiska samtal kan väljarna få insyn och makt att påverka varje politiskt beslut. De förtroendevalda behöver i så fall inte krypa bakom Partiet eller utsättas för partipiska för att ändra sin åsikt, eftersom den är allmänt känd. Det gör demokratin levande.

I Hudiksvall har dock representativ demokrati inneburit att mycket av de politiska samtalen och den offentliga makten utövats bakom stängda dörrar. Under föregående mandatperiod har man dessutom underlåtit att upprätta en översiktsplan för hamnen, som är kommunens strategiskt viktigaste område. Lagen ålägger kommunerna denna planering för att skapa överblick och ”ge medborgarna möjlighet till insyn och påverkan”.

Alternativet är öppenhet. Offentlig betyder öppen, det är den andra sidan av vårt statsskick.

Tony Björklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons