Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens skattepolitik missgynnar kvinnorna

Jobbskatteavdraget och skattepolitiken i stort gynnar män mer än kvinnor. Samtidigt drabbas kvinnor av försämringarna i A-kassa och sjukförsäkring, i högre utsträckning än män.

Annons

Mellan 2006 och 2009 ökade skillnaden mellan kvinnors och mäns genomsnittsinkomst med 4 procent eller cirka 1 000 kronor i månaden. Jobbskatteavdraget och skattepolitiken i stort gynnar män mer än kvinnor. Samtidigt drabbas kvinnor av försämringarna i A-kassa och sjukförsäkring, i högre utsträckning än män.

Regeringens politik innebär ett bakslag för jämställdheten och de ökade inkomstklyftorna strider också mot de jämställdhetspolitiska mål som samtliga riksdagspartier står bakom. I budgetpropositionen för 2010 står beskrivet om den ojämlika fördelningen av resurser mellan kvinnor och män. Trots att man själv konstaterar att detta har sin grund i arbetsmarknaden, finns det inga åtgärder i proppen för att förändra saken.

Vänsterpartiet har flera förslag för att minska lönediskrimineringen av kvinnor. Den viktigaste åtgärden är att individualisera föräldraförsäkringen.

Att kvinnor i dag gör mycket av det obetalda arbetet i hemmet, att kvinnor tar ut större delen av föräldraledigheten och oftare jobbar deltid efter föräldraledigheten, försämrar deras ställning på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna ser helt enkelt, medvetet eller omedvetet, män som säkrare kort. Därmed har män en bättre förhandlingsposition och gynnas både i lönekuvertet och i karriären.

Det är gamla otidsenliga normer som stämplar kvinnor som sämre på arbetsmarknaden och anger män som mindre lämpade för föräldraskap. Av föräldraförsäkring tas i dag 80 procent av dagarna ut av kvinnor och 20 procent av män. Det sker en långsam ökning för männens del, men inte snabbare än att det skulle ta över femtio år att få en jämn fördelning.

Självklart ska föräldraförsäkringen liksom övriga socialförsäkringar, vara individuell. Det är den som blir förälder som, oavsett kön, har rätt till ersättning för att vara ledig från jobbet och ta hand om sitt barn. Vi vill också utöka möjligheten för två vårdnadshavare att vara hemma samtidigt under barnets första tid. Dessa dagar ska utökas från 10 till 30 dagar.

I Vänsterpartiets budgetmotion finns 2,1 miljarder avsatt för att reformera föräldraförsäkringen och göra den individualiserad.

Det är en reform för att fördela både betalt och obetalt arbete rättvisare och för att män ska ta föräldraansvar. Det är en reform för att bryta den ekonomiska diskrimineringen av kvinnor.

Vänsterpartiets distriktsstyrelse i Gävleborgs län

Marita Engström

Gävle

Alf Norberg

Hudiksvall

Ann-Renée Forsström

Bollnäs

Ulla Andersson

Gävle

Elisabeth Swedman

Iggesund

Yvonne Oscarsson

Ljusdal

Karin Nilsson

Sandviken

Petra Modée

Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons