Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens miljöbilar drar 0,91 liter

Svar till Anders W Jonsson (22/4).

Det är lätt att öka andelen miljöbilar då de nya trafikskattereglerna föreslår att en bil vars bensinförbrukning är lägre än 0,91 liter per mil klassas som miljöbil.

Däremot är skatten på en elbil 360 kronor per år.

Annons

En vanlig Volvo V70 2,5 FT som drar 0,88 liter bensin per mil och har 230 hästar blir klassad som miljöbil, men inte en elbil som drar 2 kWh el per mil. Allt enligt alliansens förslag.

I Miljöpartiets budget satsas det mer på järnvägarna än i alliansens dito. När Miljöpartiet satt vid grytorna var det högkonjunktur och då bör man hålla igen på de stora offentliga satsningarna för att inte överhetta ekonomin. Varken bensinpriset eller bensinskatten är särskilt höga i Sverige om man jämför med övriga Europa.

Anders Borg tyckte 2007 att den förra regeringen hade överinvesterat i järnvägarna och att 30 procent borde gå till järnvägarna och resten till vägarna. Med motiveringen att vägar är 5–6 gånger viktigare än järnvägarna. Hans ord väger väl tyngre än Centerns?

Egen miljövänlig och billig el vill väl alla göra, men det förslag som alliansen nu har lagt har blivit alldeles för urvattnat jämfört med det i Energimyndighetens utredning. Gör som i Tyskland eller Nederländerna, varför hitta på ett eget krångligt system Sverige?

Vad jag har förstått av debatten så kan inte centerpartister räkna addition, subtraktion och procent.

För små föreningar och har arbetsgivaravgiften höjts i och med att alliansen tog bort grundavdraget/företagsstödet. Den som inte tror på detta kan kontakta skattemyndigheten eller närmsta kassör med löneansvar. (Jag skriver inte siffrorna en gång till).

Den modell med kassaregister som nu införts kostar mycket för ett litet företag. Ta sjukgymnasten X med två anställda; drygt 2 500 kronor i månaden i ökade arbetsgivaravgifter, 2 000 kronor i månaden för nytt kassaregister, plus en än så länge okänd summa för det datoriserade journalsystemet. Det blir minst 50 000 i ökade kostnader på ett år. (Det finns inga ungdomar med skattereduktion tillgängliga med denna utbildning).

Eller hästbutiken som inte längre har råd med sommarvikarier på grund av de höjda arbetsgivaravgifterna.

Den som vill fuska kommer ändå att göra det oavsett vilka system staten inför.

Olov Östlund (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons