Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen, vi är inte blåögda

När jag lyssnar på debatten i dessa valtider, så är det vissa begrepp som fastnar särskilt i minnet. Ordet utanförskap har man fått höra till leda från alliansens sida. Utanför vad?

Annons

När jag lyssnar på debatten i dessa valtider, så är det vissa begrepp som fastnar särskilt i minnet. Ordet utanförskap har man fått höra till leda från alliansens sida. Utanför vad? Vilket ord är motsatsen till utanförskap? Är det innanförskap eller vad? Det kan inte vara upplyftande för alla dessa sjukskrivna, arbetslösa och varslade att ständigt höra att de hör till dem som är utanför. Kommer de att ständigt hamna utanför eller lyckas de någon gång att räknas till dem som är "innanför"?

Vi pensionärer hör väl också till dem som inte är med i gemenskapen, för att vi inte jobbar utan lämnar plats åt yngre, som behöver arbete. Det låter så skevt, när man vill att människor ska jobba längre upp i åren, när inte ungdomarna får plats i arbetslivet.

Och så detta påstående att det ljusnar snart, för det blir så stora pensionsavgångar. Har inte detta argument hörts i flera år nu, men var är denna stora grupp, för det märks ju ingen skillnad. Hänger de sig kvar i jobbet onödigt länge, eller vad är det?

Jag är också så nyfiken på denna undersköterska, som ständigt förs fram som exempel på hur bra det har blivit med jobbskatteavdraget. Jag har väntat att denna undersköterska skulle träda fram i något sammanhang och jublande utbrista: "Halleluja! Jag är frälst! (Kanske inte så jublande ändå!) Men kanske: "Tänk vad bra jag har det nu! Pengarna räcker till allt jag behöver och lite till. Nu kan jag sätta lite guldkant på tillvaron och unna mig lite extra."

Vi är inte så blåögda, som alliansen tror. Detta påstående att jobbskatteavdraget har gynnat mest de lågavlönade, är nonsens. De högavlönade har tjänat mest både av slopad fastighetsskatt och jobbavdraget. Jag är ingen ekonom eller expert men så mycket förstår jag.

Orden fascinerar mig och nu ska jag hålla koll på de nya begreppen som kommer att lanseras när valkampanjen börjar på allvar. Jag törs inte gissa, men jag tror nog att undersköterskan har gjort sitt i vokabulären.

P S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons