Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen förorenar maten

Vid årsskiftet valde Alliansen att slopa skatterna på handelsgödsel och kadmium trots stor kritik. Jordbruksverket skrev då i sitt remissvar att kadmium var en hälsorisk och att skatten på kadmium varit ett väl fungerade styrmedel.

Annons

Vid årsskiftet valde Alliansen att slopa skatterna på handelsgödsel och kadmium trots stor kritik. Jordbruksverket skrev då i sitt remissvar att kadmium var en hälsorisk och att skatten på kadmium varit ett väl fungerade styrmedel som drivit ner kadmiumnivåerna i det svenska jordbruket och avslutar med att de vill ha kvar skatten.

Man hänvisar också till det faktum att EU nyligen hade sänkt gränsen för veckointaget av kadmium och menar att man måste vara försiktig med att tillföra mer kadmium.

Även Kemikalieinspektionen var hård i sin kritik och menade att man inte tar tillräcklig stor hänsyn till effekterna på hälsa och miljö när man valde att ta bort skatten. Nu möts vi av rapporter som varnar för att högre kadmiumhalter kan leda till njursvikt, cancer, benskörhet och fertilitetsproblem.

Olov Östlund (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons