Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allas lika värde

Så bra det låter. Tolerant och generöst. Men vad tomt det skramlar. Har Adolf Hitler och Nelson Mandela samma värde? Eller han som våldtog och mördade en ung kvinna från Falun för att sedan ge sig på en tioårig flicka från Stjärnsund som var på väg hem på sin cykel. Kan det vara så att de har samma värde?

Annons

Gör vi inte längre skillnad på offer och förövare? Är de som förstör och river ner lika värda som dem som skapar och bygger upp? Vilket samhälle överlever med sådana värderingar!

I vår verklighet behöver vi tydligt kunna göra skillnad på vad Breivik respektive Martin Luther King representerar. Vi behöver göra konsekvent motstånd mot alla som använder våld för att nå sina mål, men absolut inte undertrycka kritik som förs i demokratiska former. Och i vårt medvetande ska alltid finnas att demokratins hjärta heter yttrandefrihet.

Om formuleringen i stället handlat om allas lika rättigheter och skyldigheter, då kunde det bli en meningsfull diskussion. Men ”allas lika värde” är bara innehållslöst trams.

Varför dyker då denna klyscha ständigt upp? Någon slags uppgift måste den väl fylla? Alla som varit utsatta för mobbning har lärt känna att det mest sataniska kan ligga i mobbarnas till synes oantastliga formuleringar som pekar ut, avskiljer och förnedrar. Den politiska mobbning som pågått rätt länge nu i Sverige bär på just dessa egenskaper. ”Ni har inte samma värdegrund som vi. Vi står för allas lika värde och det gör inte ni.”

Översätt ”allas lika värde” med ”trams” så blir den förra meningen glasklar.

Gillis Westman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons