Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla människors lika värde

Vi pensionärer är också en grupp som beskattas hårdare än de som arbetar och har jobbavdrag. Vi har klagat länge på den orättvisa beskattningen, men regeringen lyssnar inte på oss.

Annons

Jag besökte Söderhamns bibliotek när Åsa Linderborg berättade om sin bok Mig äger ingen. Det var mycket intressant att få lyssna till henne och särskilt när man har läst hennes bok. Hon vill verkligen framhålla värdet hos alla människor. Det finns ett förakt för dem i dag, säger hon för arbetslösa, för långtidssjuka, för svaga människor. Hon vill säga att alla människor är viktiga människor och det är bara att instämma.

Alla människors lika värde är några mycket positivt laddade ord. Handen på hjärtat lever vi upp till de orden? Jag tycker inte det. Naturligtvis kan vi inte skapa millimeterrättvisa i vårt samhälle, men visst kan vi mycket bättre. Det finns numera folk som känner sig som andra klassens medborgare och det är ingenting att vara stolt över. Jag tänker på alla dem som har drabbats så hårt av vad alliansregeringen har genomfört. Visst är väl alla människor viktiga människor, inte ska vi väl behandla en del av dem som andra klassens medborgare.

Arbetslinjen är det nya modeordet som många tycks acceptera. De som har ett arbete får jobbavdrag och många av dem verkar ha glömt bort alla de andra som blir utan. Det finns ingen motsättning i att få folk i arbete. Det är väl alla politiska partier överens om att arbete skapar välstånd. Det är på vilket sätt som alliansregeringen har genomfört alla försämringar i våra sociala trygghetsförsäkringar, som är så orättfärdigt. Jag mår dåligt när jag tänker på alla ekonomiskt svaga grupper i vårt samhälle. Det är människor som måste vända på varje krona och som känner stor oro inför framtiden. De frågar sig hur skall pengarna räcka till alla utgifter? De måste avstå från saker som är självklara för många av oss.

Nu är det också tuffare mot skuldsatta, alla tillgångar ska räknas och utmätas om folk hamnar på obestånd. Det kan betyda att huset, bostadsrätten och bilen utmäts. Man frågar sig vart har humaniteten tagit vägen, det finns tydligen inte numera någon verklig medkänsla och solidaritet i vårt moderna samhälle. De som har ska ha mera det är inte rättvisa, utan slöseri med våra tillgångar.

Vi pensionärer är också en grupp som beskattas hårdare än de som arbetar och har jobbavdrag. Vi har klagat länge på den orättvisa beskattningen, men regeringen lyssnar inte på oss. Vi tänker fortsätta att kämpa för lika skatt. Det verkar som om folk inte känner till hur det verkligen förhåller sig. Vår pension är uppskjuten lön, som våra tidigare arbetsgivare betalat in i pensionssystemet, för att täcka framtida pensioner. Nu är underskottet i vårt pensionssystem cirka 243 miljarder 2008 och hur blir det med våra pensioner. Det kommer att bli lägre utbetalningar, hur mycket sänkningen blir kommer vi att få veta i höst enligt tidningsuppgifter.

Stig Söderlund

pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons