Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla kan handla orätt

Terrordådet i Norge har sannerligen föranlett diverse proffs- och amatörskribenter att torgföra sina alster i pappersmedia och på nätet.

Annons

Ja, det var en själsskakande (engångs?)-händelse, lika oväntat som om en himmelsklump en mil bred skulle ha fallit ner i Norge.

Men obegriplig? Borde inte envar veta vad människan är kapabel till? Under rätta, eller snarare orätta, förutsättningar. Och en del alster som publiceras synes mest vara besvärjelser? Att inför sig själv och andra visa att man själv minsann är en synnerligen god och ädel människa, helt renons på ondska av vilket slag det vara månde.

Dock, läs historia och på köpet undfå en mera realistisk människosyn. Till exempel i Rwanda, slaktades för få år sedan runt en miljon människor. Och samtliga slaktare var förvisso icke Anders Behring Breiviks look-alikes, utan vanliga människor, som du (hemska tanke), och för all del, jag. Som sluppit ur sina tyglar!

Och på 90-talet, i forna Jugoslavien. En proffstyckare och humanist förundrades över hur grannar kunde mörda varandra. En person, som väl hade större insikt i själens skrymslen, genmälde: "det kan jag visst förstå"! Nej, håll människan i Herrans tukt och förmaning.

Pessimisten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons