Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla goda krafter behövs

Ett tungt ansvar vilar på Europas folkvalda politiker, men i den här stunden behöver alla goda krafter hjälpas åt.

Annons

Det pågår en humanitär katastrof i Europas närhet. I bräckliga farkoster på skummande hav, till fots med några ägodelar flyr människor från krig och lidande. Bilden på den lilla pojken som sköljts upp på en strand vädjar till vår medkänsla. Det finns tusentals fler som i detta nu är rädda och oroliga och behöver hjälp oavsett var de befinner sig.

Hembygdsrörelsen är en av Sveriges största folkrörelser. Vi är en del av det levande samhället och kan inte vända bort blicken från samtidens utmaningar. Ett tungt ansvar vilar på Europas folkvalda politiker, men i den här stunden behöver alla goda krafter hjälpas åt.

Vi känner väl till landsbygdens och de små kommunernas verklighet. Vi förstår påfrestningen på lokalsamhället att ta emot människor på flykt. Men vi som har förmånen att leva i ett land som länge förskonas från krig, ingår också i en större mänsklig gemenskap. När nöden står för dörren och människors liv står på spel måste vi ha förmåga att lägga våra meningsskiljaktigheter åt sidan och hjälpa till i stunden. Ingen människa väljer sin födelseplats, barn kan inte hållas ansvariga för ansvariga för vuxnas krig och konflikter.

Vi uppmanar därför alla som känner omsorg om hembygden och dess värden att bidra till att de människor som kommer till Sverige på flykt och lidande, får den hjälp som nöden kräver och blir bemötta med vänlighet, omtanke och respekt.

Birger Svanström

ordförande Sveriges Hembygdsförbund

Jan Nordwall

generalsekreterare

Jan-Eric Berger

ordförande Hälsinglands hembygdskrets

Trönö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons