Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla får inte möjlighet att njuta av solen

Annons

Nu är det sommar och alla som kan, vill ut när det är soligt. Men det finns en stor grupp som inte har samma möjligheter att komma ut som de flesta har, men som skulle kunna med lite hjälp. De hänvisas ofta till att vara inomhus hur vackert vädret än är.

När socialdemokraterna styrde präglades äldreomsorgen av kollektivism. Alla skulle behandlas lika och få samma hjälp. Att människor är olika och har olika behov hade då underordnad betydelse. Vår alliansregering har ett annat synsätt. De vill att varje individ bedömas individuellt och själva få vara med och besluta om vilka insatser som ska göras.

För att ha möjlighet att leva ett aktivt liv är det viktigt att få hjälp med att bland annat upprätthålla kontakt med släkt och vänner, få ledsagning till aktiviteter, få hjälp med att komma ut på promenad för att få frisk luft samt att kunna delta vid kulturella aktiviteter. Vi kristdemokrater brukar jämföra med djuren som länge haft lagskyddad rätt att vistas ute. Men även om man inte behöver vara så drastisk, är det inte svårt att tänka sig hur det skulle kännas att se sommarljuset genom fönstren, men inte få komma ut.

Kommunerna har fått extra medel för kvalitetsutveckling inom äldreomsorgen. Det har också blivit möjligt för äldre att själva välja utförare av omsorgen. Men många äldre varken kan eller vill välja. Det handlar om en generation som är uppfostrad att klara sig själv så långt det går utan att klaga. Deras röst är svag, de har inte stora intresseorganisationer som för deras talan. Det är dessa personer vi kristdemokrater känner ett extra samhällsansvar för! Det är deras trygghet vi kämpar för!

Maria Karström, Kristdemokraterna Nordanstig

Kent Sjöberg, ombudsman Kristdemokraterna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons