Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla drabbas av illa skött ekonomi

Kommunledningen klarade inte av att presentera den nya förvaltningsorganisationen enligt de beslut som de själva varit med och tagit. Det visar på dåligt ledarskap och handlingsoförmåga. Och det drabbar alla invånare.

Annons

Den 7 januari i år beslutade kommunstyrelsen (KS) att ge kommunchefen i uppdrag att göra en översyn av förvaltningsorganisationen, delegationerna, de administrativa processerna och bolagsstrukturen. Beslutet blev också kommunfullmäktiges den 25 januari. Översynen skulle presenteras senast i juni i år.

Den 3 juni presenterades förslaget för KS, men det innehöll ingenting om delegationerna och de administrativa processerna. Inte en siffra på hur mycket bättre det nu blir för invånarna. Viktiga fakta saknas trots att de skulle redovisas nu i juni.

Förslagets del om bolagsstrukturen godkändes inte av KS utan återremitterades.

Handläggningen visar att kommunledningen inte klarar sin uppgift och det är allvarligt när kommunen återigen är i ett svårt ekonomiskt läge. 2011 beräknas kommunens överskott bli cirka 183 000 kronor. Felräkningspengar.

KS behövde den 3 juni veta hur mycket som kostnaderna framöver sänks genom bättre administrativa processer och delegationer för att undvika onödiga nedskärningar i 2011 års budget. Nu finns inga siffror framme och då är det risk för att kommunen gör nedskärningar i 2011 års budget för säkerhets skull.

Vilka drabbar detta fumlande? Jo, alla invånare! Alla minns vi 2009 års bromspaket som ledde till plötsliga överskott, därför att ingen kunde beräkna besparingseffekterna. Ingen hade koll på vad som behövde göras. Så man bromsade mycket mer än vad som behövdes och den bromsen slog mot oss invånare.

Tydligare kan det inte visas att Ljusdal efter valet i september behöver en ny kommunledning.

Michael Angelryd (M)

Jan Hedlund (M)

Lasse Molin (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons