Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla delar av samhället måste hjälpas åt i klimatomställningen

FN:s klimatförhandlingar som nyss avslutades i Paris innebär ett steg framåt i klimatarbetet, skriver två företrädare för SSU Gävleborg.

Annons

Världens ledare har enats om ett globalt avtal som är tuffare än många förväntat sig. Dock återstår mycket arbete. De planer som varje enskilt land lämnat in kommer innebära tre graders höjd global medeltemperatur i stället för 1,5 som pekas ut som gränsen för vad jorden kan klara av. Avtalet får därför inte ses som ett mål, det är bara början.

Vi är övertygade om att Sverige kan spela en viktig roll i att visa ledarskap i den globala omställningen. Minst lika viktigt är att aktörer på lokal nivå visar vägen. Därför borde kommunerna i Gävleborg bli fossilfria till år 2030.

Regeringen har högt ställda ambitioner på klimatområdet. Utöver rekordsatsningar i budgeten har regeringen ett mål om att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Det är ett ambitiöst mål. Samtidigt riskerar sådana ambitioner att rinna ut i sanden om det inte finns en tydlig deadline.

För att tydliggöra ambitionsnivån och ge kommuner, näringsliv och andra möjlighet att påbörja omställningen mot fossilfrihet krävs en tydlig deadline. Vi föreslår att den sätts till år 2030.

Globalt är det avgörande att det finns länder som vågar gå före och visa att en hållbar omställning är fullt möjlig. Samma princip gäller också i Sverige. Föregångare behövs på lokal nivå. Gävleborg kan bli ett sådant framgångsexempel. Genom att samla ansträngningarna vid ett mål om att vara fossilfria år 2030 kan alla kommuner i länet visa allvar med klimatarbetet. Det kräver ordentliga satsningar.

Arbetet med att byta ut kommunernas fordonsflottor måste skyndas på. I exempelvis Norge har elbilmarknaden exploderat. Det är fullt möjligt att åstadkomma också här i Sverige och Gävleborg. Krav på statliga åtgärder för att få till fler laddningsstationer för elbilar måste ställas och fler tankstationer för biogas behöver komma på plats.

Utöver det krävs ordentliga satsningar på kollektivtrafik. Transporter står för en tredjedel av utsläppen i Sverige, och i Gävleborg är det den största utsläppskällan. Knappt hälften av kollektivtrafiken i vårt län körs på förnybart bränsle. Län som Västmanland och Stockholm har lyckats bättre – där körs över 85 procent av bussarna med förnybara bränslen.

En utbyggd, billig och grön kollektivtrafik är därför helt nödvändig för att nå fossilfrihet. På lång sikt borde målet vara att kollektivtrafiken ska vara avgiftsfri. Lika viktigt är att kollektivtrafiken körs med förnybara bränslen.

Alla delar av samhället måste hjälpas åt i klimatomställningen. Sverige ska gå före som nation, och då är en tydlig målsättning om fossilfrihet till år 2030 viktig. Genom lokalt satta mål och ordentliga satsningar kan vi förbättra miljön här i Gävleborg, samtidigt som vi visar vägen för resten av Sverige.

Philip Botström

förbundsordförande SSU

Elin Pöllä

distriktsordförande SSU Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons