Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgjakt – med risk att bli kulfång längs länsväg 770?

Längs länsväg 770 mellan Hassela och Torpshammar finns nämligen jakttorn placerade alldeles intill vägkanterna, skriver "Chaufför".

Annons

Nu drar den snart i gång igen, den årliga masslakten av skogens konung. Varje år dödas även människor i samband med jakten.

Men har inte jägare bra omdöme? Färdas man längs länsväg 770 mellan Hassela och Torpshammar så kan man undra. Längs vägen finns nämligen otaliga jakttorn placerade alldeles intill vägkanterna. Kulfånget löper längs allmän väg, där barn och cyklister ljudlöst kan förekomma. Ett scenario med adrenalinstinna jägare som får tunnelseende då ett djur dyker upp kan lätt sluta med ett bomskott som hamnar i kroppen på en människa.

Jakttornen regleras inte av jaktförordningen. Men eftersom jakttornen i detta fall är en anläggning inom 12 meter från väg så regleras de av väglagen. Trafikverket är tillsynsmyndighet men prioriterar inte att få bort tornen. Polismyndigheten svarar för jaktlagstiftningen och bollar enligt svensk polispraxis över ärendet på andra myndigheter. Det är således i praktiken laglöst land som råder i norra Hälsingland.

Människor riskerar att bli skjutna av jägare längs med statliga vägar. Lagstiftningen är luddig och myndigheterna lama, tills det sker några dödsolyckor. Fram till dess kan envar bara be ansvariga jägare om nykterhet, omdöme och etik, samt sätta sin tillit till turen som skydd.

Chaufför

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons