Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldrevården lär av Vägverket

Hur mycket är en pensionär värd? En absurd fråga kan tyckas. Värdet av ett statistiskt liv är intressant, för det visar hur mycket resurser vi är villiga att lämna för att öka säkerheten för människor. Längst i dessa tankebanor har Vägverket kommit.

Annons

Hur mycket är en pensionär värd? En absurd fråga kan tyckas.

Men vänd på frågan. Hur mycket är vi beredda att betala för att rädda någon till livet – eller mer allmänt uttryckt – hur stor är vår vilja att betala för att minska riskerna för att en människa ska förolyckas?

Detta kallas för värdet av ett statistiskt liv. Det handlar inte om det fysiska värdet av en människa – det värdet är oändligt – det handlar om vår betalningsvilja att investera i ökad säkerhet, för att minska dödsolyckor.

Värdet av ett statistiskt liv är intressant, för det visar hur mycket resurser vi är villiga att lämna för att öka säkerheten för människor.

Längst i dessa tankebanor har Vägverket kommit. De har funnit att värdet på ett statistiskt liv, kan uppskattas till cirka 22 miljoner kronor.

Detta värde sätter alltså gränsen för Vägverkets trafiksäkerhetsarbete. Inom trafiksäkerhetsverket finns en nollvision, vilket tillsammans med värdet av ett statistiskt liv anger ramarna för trafiksäkerhetsarbetet.

Inom äldreområdet finns inte ett spår av dessa tankar!

Detta framkom tydligt i den utmärkta upplagan av tv-programmet Uppdrag Granskning, som sändes den 28 oktober och handlade om dödsbränder i äldreboenden.

Dödsbränder i äldreboenden är en dold men fruktansvärd dödsorsak. Varje år dör mellan 5 och 10 pensionärer och mellan 40 och 70 skadas till följd av i snitt 400 bränder i äldreboenden. Ytterligare cirka 90 äldre omkommer varje år i bostadsbränder.

För de inblandade, personal och boende är det fasansfulla händelser, som ofta fastnar i minnen för livet. Uppdrag Granskning visade med eftertryck, att brandsäkerhet i äldreboenden oftast är en ekonomisk fråga. I de såväl kommunala som privata äldreboenden, där de äldre har sina nya hem förväntar vi oss allmänt att det kommunala ansvaret resulterar i att det i alla avseenden finns en betryggande och effektiv brandsäkerhet.

Ansvaret för brandsäkerheten kan aldrig någonsin argumenteras bort, med motiveringen av kommunens ekonomiska situation.

Svenska Kommunalpensionärernas Förbund (SKPF) avd 50 i Hudiksvall förutsätter att de ansvariga för brandsäkerheten i kommunerna, gör den nödvändiga översyn som förpliktar och omgående vidtar de åtgärder som behövs.

Styrelsen för Svenska Kommunalpensionärernas Förbund (SKPF) avd 50

genom ordförande Ingrid Cederqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons