Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldres rätt till uteliv

Frisk luft, sol, och möjligheten att känna vinden i håret är inte alla förunnat, konstaterar riksdagsledamoten Margareta B Kjellin (M) som menar att det borde vara en rättighet.

Annons

Solen strålar och sommaren är i full blom. Hela Sverige passar på att njuta av naturen uteserveringar och promenadstråk. Fast alla har inte den möjligheten. Många äldre har små möjligheter att komma ut, de tvingas sitta inomhus. Speciellt gäller det dem som har begränsad rörlighet och inte bor på ett äldreboende. Att bo kvar i hemmet med korta insatser av hemtjänsten där finns ofta inte utevistelser med i biståndsbedömningen

Det är inte alltid så lätt att ta sig ut man behöver hjälp att ta sig ut, även den starkaste kan behöva lite hjälp. Man kan känna stor oro för att ta sig ut. I denna situation sitter många av våra äldre och det anser jag vara väldigt ovärdigt. Först och främst för att våra äldre ska ha rätt till en trivsam och stimulerande miljö hela livet, men även om man bortser från det så finns det så mycket andra positiva effekter av en tur i naturen eller en tur runt kvarteret. En aktiv livsstil, i paritet med den egna viljan och förmågan, för med sig enorma hälsofördelar. Då pratar vi inte bara om fysisk hälsa heller, utan det innebär ofta en betydlig förbättring i även det psykiska välbefinnandet.

Så vad ska vi göra för att hjälpa våra äldre? Ett konkret förslag är att skriva in rätten att få komma ut ordentligt i kriterierna för äldrevården och se till att den rätten bli en given del av behovsbedömningen.

På så vis säkerställer vi möjligheten för alla äldre som önskar att få komma ut. Vilket sannolikt resulterar i både lyckligare äldre men även på sikt något minskade kostnader för sjukvården. En glad och aktiv människa gör att kvaliteten i omvården och livsglädjen ökar och det kan motverka ensamhet och depressioner.

På våra äldreboenden finns det ofta trevliga utemiljöer eller balkonger i anslutning till husen och dessa hoppas jag används så mycket som möjligt

Att genomföra detta förslag behöver varken vara svårt eller dyrt. Det behöver inte handla om stora, uppstrukturerade vandringar eller fördubblad personal. Bara en stund om dagen kan göra skillnaden på att vara fånge i sitt eget hem och att leva ett gott liv med stöd av det samhälle man bidragit till att skapa. Här kan uppfinningsrikedomen bli stor till exempel genom att använda sommararbetande ungdomar och/eller ideella organisationer eller varför inte olika former av väntjänster?

Så låt oss nu se till att våra äldre också får ta del av den underbara sommarvärmen, för det behöver de verkligen. Jag önskar att alla ska kunna känna välbefinnande hela livet!

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons