Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alarm saknar verklighetsförankring

/
  • Det är komplicerat att få till ändringar i ett så omfattande avtal med så många parter inblandade, skriver artikelförfattarna.

Det är komplicerat att få till ändringar i ett så omfattande avtal med så många parter inblandade. Likväl arbetar Vårdförbundet hårt med att förbättra både löneutvecklingen och övriga anställningsvillkor för våra medlemmar, skriver Vårdförbundet Gävleborg.

Annons

I kölvattnet av den oro som har skapats genom arbetsgivarens ensidiga införande av jour inom ambulanssjukvården i Gävleborg har Ambulansförbundet Alarm figurerat i medier. Alarm har låtit påskina att jourfrågan kommer att lösas när de får teckna kollektivavtal. Det är naturligtvis utan verklighetsförankring. Frågan om arbetsgivarens rätt att lägga ut jour, det vill säga att tvinga medarbetare att vara på arbetsplatsen utöver ordinarie arbetstid, är reglerad i arbetstidslagen. Sedan reglerar kollektivavtalet ytterligare rätten om införande och ersättning kring jouren. Vårt avtal gäller för kommuner och landsting och omfattar ungefär en miljon arbetstagare. Vårdförbundet förhandlar tillsammans med de andra fackförbunden om innehållet i avtalet och i de förhandlingarna ingår naturligtvis hårda prioriteringar mellan löner, ersättningar, arbetstider och en mängd andra förmåner, rättigheter och skyldigheter. Det är komplicerat att få till ändringar i ett så omfattande avtal med så många parter inblandade. Likväl arbetar Vårdförbundet hårt med att förbättra både löneutvecklingen och övriga anställningsvillkor för våra medlemmar.

Finns det då några förutsättningar för att Alarm ska lyckas med sin föresats att teckna ett kollektivavtal som tar bort rätten för arbetsgivaren att lägga ut jourtjänstgöring? Nej, det är helt osannolikt! Dels är det otroligt att Region Gävleborg skulle välja att ta bort en lag- och avtalsregel som man just bestämt sig för att utnyttja mer, dels fullständigt osannolikt att en liten intresseorganisation utan kollektivavtal någonstans på arbetsmarknaden skulle ges denna möjlighet. Så fungerar inte svensk arbetsmarknad.

Alarm har i flera år pratat om att teckna kollektivavtal på nationell nivå men det har inte resulterat i något. Det enda man lyckas åstadkomma med sina utspel är förvirring. De som lockas att gå med i Alarm i stället för Vårdförbundet riskerar att stå med ett sämre skydd på arbetsmarknaden. Kollektivavtalet innehåller inte bara en mängd förmåner för arbetstagarna det är också en garant för att den fackliga organisationen kan företräda medlemmarna på ett bra sätt gentemot arbetsgivare. Alarm finns helt enkelt inte med vid förhandlingsbordet!

Den situation som nu har uppstått inom ambulanssjukvården i Gävleborg är helt och hållet arbetsgivarens ansvar. Att Ambulansförbundet Alarm utnyttjar den uppkomna situationen till att marknadsföra sig är beklagligt och oansvarigt. Frågan om hälsosamma arbetstider är viktigare än att utnyttjas för att föra ut osaklig information och smutskasta Vårdförbundet som arbetat hårt och med alla till buds stående medel för att stoppa arbetsgivarens försämring av villkoren inom ambulanssjukvården.

Vårdförbundet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons