Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ägodela” i stället för att konsumera

/
  • En god människa borde även i dag undvika lyx, aldrig kasta bort mat och laga sina trasiga kläder i stället för att köpa nytt, skriver debattören.

En ny etik har uppstått i den moderna kapitalistiska ekonomin. Den kallas för konsumism, skriver artikelförfattaren som vill att vi drar ner på shoppandet och delar på det vi redan har.

Annons

Genom historien har de flesta människorna levt under knappa förhållanden. Därför var sparsamhet en dygd. En god människa undvek lyx, kastade aldrig bort mat och lagade trasiga kläder i stället för att köpa nya. Bara kungar och adelsmän tillät sig att offentligt fördöma sådana värden och stoltsera med sina rikedomar.

En ny etik har uppstått i den moderna kapitalistiska ekonomin. Den kallas för konsumism. Konsumismen uppmuntrar människor att unna sig något, skämma bort sig själva och till och med att långsamt ta livet av sig genom överkonsumtion. Konsumismen har lyckats. De flesta av oss är goda konsumenter. Vi köper oräkneliga produkter som vi egentligen inte behöver och som vi först i går visste fanns. Tillverkarna designar avsiktligt varor för att de ska bli kortlivade och kommer med nya och onödiga modeller, som vi måste köpa för att fortsätta vara "inne". Shoppandet har blivit ett omtyckt fritidsnöje. Religiösa högtider, som jul, har förvandlats till köpfester.

Den konsumistiska etikens blomstring är tydligast på livsmedelsmarknaden. I dagens överflödssamhälle är ett av de främsta hälsoproblemen fetma, som drabbar de fattiga hårdare än de rika, då de förra göder sig själva med hamburgare och pizzor, medan de rika kan äta ekologiska sallader och dricka färskpressade fruktjuicer. Den amerikanska befolkningen spenderar mer pengar på bantningskurer än vad som hade behövts för att livnära alla svältande människor i resten av världen. I stället för att äta lite, vilket skulle leda till att ekonomin krymper, äter människor för mycket och köper sedan bantningspreparat och bidrar dubbelt till den ekonomiska tillväxten.

Konsumismen och den ekonomiska tillväxten kanske skulle kunna fungera i längden ifall mänskligheten hade obegränsat med resurser men alla vet att så är inte fallet. Vi har bara ett jordklot! Strävan efter ständig ekonomisk tillväxt och konsumism är ohållbar och måste motarbetas.

En god människa borde även i dag undvika lyx, aldrig kasta bort mat och laga sina trasiga kläder i stället för att köpa nytt. Våra konsumtionsmönster måste ritas om. Att ha en massa prylar som sällan används borde inte längre ge status utan ses som onödigt slöseri med jordens resurser. I stället kan vi hyra, låna, ge bort, byta eller köpa begagnat. Detta kallas för kollaborativ konsumtion eller som Naturskyddsföreningen säger: ägodela.

Vill du veta vem som har en åsikt om vad på insändarsidorna snabbt. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Per-Olof Erickson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons