Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affärsbanker förlorare på sikt

De stora traditionella storbankerna håller successivt på att avskaffa kassahanteringen av pengar inklusive utlandsvaluta. Spararna får ingen eller låg ränta på sitt kapital.

Annons

Bankerna tjänar mer och mer pengar samtidigt som servicen mot kunderna försämras. Bankerna tar bra betalt för sina tjänster och de är mycket uppfinningsrika när det gäller nya avgifter.

Swedbank anger bland annat följande skäl till varför de avskaffar kasshanteringen nämligen att ge kunder som inte behöver tjänsten kassaservice bättre service, minskad rånrisk och minskad miljöbelastning (koloxidutsläpp) genom minskad transport av sedlar och mynt.

Skitsnack tycker jag! Rånrisken för bankerna är mindre än för samhället som helhet. Risken för rån övervältras i sin helhet på affärsidkare och allmänhet. Transport av sedlar måste även i fortsättningen göras till bankomater som är betydligt fler än de bankkontor som finns kvar. Finns det möjligen en dold agenda att avskaffa bankomaterna?

Vad är då syftet med denna serviceförbättring? Enligt min uppfattning är det för att bankerna ska kunna öka vinsterna ännu mer genom att minska personalen och koncentrera sina resurser på de mest lönsamma affärsområdena/kunderna.

En drivkraft för avskaffandet av kassaservice är de bonussystem som finns. Kortsiktiga besparingar ger höga bonusar till chefer och hög avkastning till aktieägarna. Vad räknenissarna inte tar hänsyn till är de långsiktiga konsekvenserna.

Den försämrade servicen, obetydliga räntor på kapitalet och höga avgifter gör att jag och säkert andra ser sig om efter andra alternativ. Det finns banker med betalkort med betydligt bättre förmåner än de traditionella storbankerna och de hanterar även kontanter.

På sikt kommer affärsbankerna att förlora kunder men det är väl inget bankdirektörerna bryr sig om nu. När detta märks har de redan tagit ut höga ofattbara löner, bonusar och pensionsersättningar samt försvunnit ur företaget.

Leif Elmik i Rengsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons