Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äckligt vatten i Snäckmorfjärden

Det kanske inte är så underligt att vattnet är så förorenat med tanke på det gamla reningsverket som ska ta hand om avloppsvattnet från centrala Njutånger, enligt vad som sägs ett reningsverk som byggdes på 50-talet.

Annons

Häromdagen kom jag tillbaka till min bryggplats med min båt, som jag haft förtöjd i yttre skärgården över sommaren. Jag fick en tankeställare när jag halade upp de fyra förtöjningsamparna, som hade ramlat i vattnet, de kanske hade legat i vattnet i drygt två månader? De var nämligen lika grova, som en ordentlig mansarm trots att tågvirket är cirka tolv millimeter. De var täckta av en grågrön illaluktande gröt, äckliga att ta i!

En annan sak upptäcktes också, nämligen att vattenlinjen på min båt var bländande vit, jämfört med vattenlinjen på "grannbåtarna" vilka hade en gulbrun färg trots att skroven var vita. Observera att jag inte har putsat skrovet sedan sjösättningen. Det är bara att konstatera att vattnet i Snäckmorfjärden måste vara mycket förorenat?

Det kanske inte är så underligt att vattnet är så förorenat med tanke på det gamla reningsverket som ska ta hand om avloppsvattnet från centrala Njutånger, enligt vad som sägs ett reningsverk som byggdes på 50-talet och dimensionerades efter dåtida förhållande.

Någonting som är förvånande är att inte Njutångers politiker passade på att bygga nytt reningsverk före kommunsammanslagningen med Hudiksvall? I de flesta mindre kommuner passade man vid tiden för kommunsammanslagningarna på att bygga både badhus och liknande anläggningar. Jämfört med byggandet av sådana "lyxanläggningar" hade det väl inte varit för mycket att bygga nytt reningsverk?

Jan Engman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons