Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

A-kassan måste moderniseras

När Sverige på 50-talet införde allmän sjukförsäkring var argumentationen och målsättningen tydlig – ett gemensamt och jämlikt skyddsnät för dem som drabbas av sjukdom.

Annons

Alla skulle omfattas och alla skulle bidra till finansieringen via skattsedeln.

Precis som sjukförsäkringen finns för de familjer som drabbas av sjukdom ska arbetslöshetsförsäkringen finnas för dem som inte finner ett jobb. Ingen planerar att bli sjuk eller ofrivilligt arbetslös, det kan drabba oss alla. Egen försörjning är det övergripande och främsta målet – men när det inte är möjligt så ska samhällets gemensamma skyddsnät hjälpa den som hamnar utanför tillbaka in på arbetsmarknaden. Ingen ska behöva misstänkliggöras när de är i behov av stöd.

Problemet är att arbetslöshetsförsäkringen, den så kallade a-kassan, i sina villkor bygger på en delvis förlegad verklighetsbild av samhället, ett regelkrångel gör systemet svårt att förutse samt att den i dag har så stora hål att allt fler ställs utanför. Dagens Sverige är inte längre som det gamla industrisamhället som präglades av fasta och långvariga anställningar.

Bland sina första åtgärder valde alliansregeringen 2007 att kraftigt höja avgifterna till a-kassan samt att försvåra möjligheten att få del av arbetslöshetsförsäkringen. Resultatet blev att en halv miljon människor lämnade a-kassan. Endast en femtedel av dessa har a-kassorna lyckats locka tillbaka. Den samlade arbetskraften har samtidigt vuxit till cirka fem miljoner människor. I dag är närmare 1,5 miljoner av dessa helt oförsäkrade. Antalet arbetssökande i åldern 20–24 år som är berättigade till arbetslöshetsförsäkringen har minskat från sex av tio (2003) till en av tio (2012).

För att få ersättning från a-kassan krävs i dag att din sammanlagda arbetstid under de senaste tolv månaderna överstiger 80 timmar per månad. Storleken på din ersättning beror på din tidigare inkomst, utifrån ett golv och ett tak. Kravet på 80 timmar, motsvarande en halvtid, gör att många nu faller utanför systemet.

Vi föreslår att kravet på 80 timmar ersätts med ett inkomstvillkor på ungefär 7 000 kronor per månad, beräknat utifrån de sex bästa månaderna inom en tolvmånaders period. Det skulle göra att exempelvis egenföretagaren med ojämna inkomster och undersköterskan med timanställning får rätt till ersättning vid arbetslöshet även om hon inte har jobbat 80 timmar varje månad de senaste månaderna.

Miljöpartiet vill se en modern, inkluderande och gemensamt finansierad trygghetsförsäkring där individen – inte systemets krångel – står i fokus. Arbete ska löna sig, men den som inte har möjlighet eller förmåga att arbeta ska aldrig någonsin behöva degraderas till en andra klassens medborgare. Att uppdatera beräkningsgrunden för ersättning från a-kassan är ett viktigt första steg på vägen.

Bodil Ceballos riksdagsledamot (MP), Gunvor G Ericson talesperson socialförsäkringsfrågor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons