Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"2015 har varit svårt för oss mjölkbönder"

2015 har varit svårt för oss mjölkbönder. Vi får dåligt betalt för vår mjölk och vi kämpar med höga kostnader, skriver Mats Hägglund.

Annons

Jobben försvinner och landskapen växer igen, och för varje år som går blir den svenska landsbygden lite mindre levande. Vi håller på att tappa något viktigt.

Vissa skyller mjölkkrisen på Arla. Man säger att Arla bara satsar på utlandet eller bara tänker på vinst. Att Arla inte bryr sig om oss bönder eller ännu värre, utnyttjar oss. Men det stämmer inte. Det är nämligen vi bönder som äger Arla.

Men tyvärr har vi varit dåliga på att berätta om Arla. Vi har inte varit tydliga med att Arla är ett bondeägt kooperativ, eller med vad vi bönder betyder för mjölkproduktionen i Sverige och för naturen och samhället i Hälsingland.

Därför kommer vi Arlabönder i höst ge oss ut till butiker och torg för att träffa folk, bjuda på fika och prata om Arla. Och vi har en massa saker vi vill berätta. Till exempel att det är vi bönder som äger Arla. Allt från mejerier och kontor till lagerlokaler och lastbilar. Och att allt Arla tjänar på ett eller annat sätt går tillbaka till oss. Så har vårt bondeägda kooperativ fungerat i 100 år.

I Sverige finns det ungefär 4400 mjölkbönder och 3200 av oss är Arlabönder. Sju av tio svenskar har en Arlabonde som närmsta bonde, och bara i Hälsingland är vi 114 stycken. Vi Arlabönder producerar mer mjölk än det går att sälja i Sverige. Överskottet, ungefär 30 procent av vår mjölk, exporterar Arla. Det är det inget annat mejeri som gör. Vi gillar andra mejerier och mångfald är bra både för oss och konsumenterna, men i slutändan är det alltid Arla som garanterat hämtar vår mjölk.

Oavsett hur mycket mjölk vi bönder producerar så vet vi att Arla tar hand om den. Det är den tryggheten som gör det möjligt att bedriva mjölkproduktion i nästan hela Sverige, oavsett om man har 500 kor på en gård utanför Stockholm eller 15 kor långt ute på bygden utanför Hudiksvall. Utan Arla skulle mycket av svensk mjölkproduktion helt enkelt försvinna.

Men om vi nu äger Arla, varför får vi då så lite betalt just nu? I och med att Arla exporterar vår mjölk så är världsmarknadspriset på mjölk viktigt för oss, och sedan 2014 är det väldigt lågt. Det beror på tre saker: Ryssland bojkottar all mat från EU, Kina har nästan slutat importera mejeriprodukter och EU har avskaffat kvoterna som bestämde hur mycket mjölk varje EU-land får producera. Den globala produktionen av mjölk har ökat samtidigt som efterfrågan har minskat. Resultatet? Konkurrensen har ökat, priset har rasat i botten, och vi får mindre betalt. 

Är vi ute efter allmosor? Verkligen inte! Vi är stolta och skickliga företagare. Vi vill erbjuda världens bästa mejeriprodukter, gjorda på mjölk av hög kvalitet från gårdar där korna mår bra. Den här krisen kommer ta slut en dag. Mjölkpriset kommer gå upp igen. Men om, eller när, det kommer en ny kris måste vi vara beredda. Och då måste vi få möjlighet att konkurrera på lika villkor med mjölkbönder i andra länder, och det måste bli lättare att driva företag inom lantbruket. Här har regering och riksdag väldigt mycket kvar att göra.

Mats Hägglund

kretsordförande Arla Södra Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons