Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2010 eländesår för ekonomin

Den mycket kände marknads analytiker Marc Faber som lever i Asien kom med ett par intressanta uppgifter. Den första är att utan nya stora injektioner av nytrycka sedlar så kommer inte aktiemarknaderna att kunna bibehålla sina nivåer.

Annons

Ett spännande år kommer. Den mycket kände marknads analytiker Marc Faber som lever i Asien kom med ett par intressanta uppgifter. Den första är att utan nya stora injektioner av nytrycka sedlar så kommer inte aktiemarknaderna att kunna bibehålla sina nivåer.

Men tillför man nytt kapital så kommer också inflationen att öka. Han säger också att levnadsstandarden för familjer i väst kommer att ytterligare sjunka. Våra ekonomier är sjuka och det innebär sämre tider för folken.

Som vanligt blir det de med sämsta förutsättningarna som får ta smällarna, och det är barnfamiljer och de utan jobb samt de som lever på pension eller understöd. Detta är vad vi kan se fram emot, och att vi har ett valår kan tyda på att man kommer att låta sedelpressarna gå för att ha en chans att klara valen i höst. Därmed ökad inflation och dyrare varor som mat mm.

Inget av de stora problem som uppstod under 2008 har lösts. Man har bara skjutit dem framför sig, och under det kommande året skall dessa problem upp till ytan. Baltikum är under isen ordentligt med bruttonationalproduktion som faller upp emot 20 procent enligt uppgifter. Ukraina ligger mycket illa till med fallande produktion. Här har de svenska bankerna lånat ut stora summor.

Enligt den mycket kände guldhandlaren Bob Chapman så är Europas problem nu större än de i USA. Men vi har varit bättre på att dölja dem. Han sa i en intervju för ett par dagar sedan att Sverige ligger mycket illa till då våra banker är blottade i Östeuropa. Likadant med de österrikiska bankerna, de har också lånat ut för mycket, och i deras fall på Balkan.

En marknad som kommer att klappa ihop totalt under 2010 är rederinäringen. Alla de stora nordiska rederierna ligger mycket illa till då antalet nya fartyg som tillkommit under de senaste två åren inte får några uppdrag. Lägger man alla fartyg utan jobb i en rad så blir den 60 kilometer lång. De som äger aktier i rederier kommer troligen att råka illa ut under 2010 sägs det.

Varven i Kina och Korea samt Japan får inte heller några nya order på fartyg så vad vi kan förvänta oss därifrån är en varvskris. Denna kris blir tiofalt större än den vi hade i vårt land för 30 år sedan. Med minskad efterfrågan på fartyg kommer också minskad efterfrågan på stål som ett brev på posten.

Det finns ett index som heter Baltic index och som visar på hur mycket betalt rederierna får för sina transporter. Detta index påvisar torrlastfartygens intjäningsförmåga på traderna från USA och Europa till Kina. På en dryg månad har nu detta gått ner med cirka 40 procent vilket visar vart börserna kommer att ta vägen under detta års första del.

Lars Idon Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons