Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 mil för ett ultraljud

Jag har någonstans läst att Gävleborgs landsting satsar stort på att bli ett ”grönt” landsting. För mig framstår det inte direkt som miljövänligt att skicka 600 par 20 mil för undersökningar som kan göras i Bollnäs.

Annons

Jag och min man väntar vårt tredje barn. De andra två är födda i Mora och Hudiksvall men all kontakt med mödravården skedde i Bollnäs, även ultraljuden. Vi har alltid blivit väldigt bra omhändertagna av de kunniga barnmorskorna i Bollnäs.

Från årsskiftet görs inga ultraljudsundersökningar i Bollnäs längre, trots att både maskin och utbildad personal finns på plats, man ska åka till antingen Gävle eller till Hudiksvall.

Detta ska tydligen bero på att man vill ha tillgång till läkare de gånger det visar sig vara något som barnmorskorna inte riktigt kan avgöra. Dessa fall är enligt mina uppgifter färre än tio per år för blivande föräldrar i Bollnäs med omnejd av de årliga cirka 600 ultraljuden man gör.

Vi ska, både mamman och pappan, ta ledigt från våra jobb, sätta oss i våra bilar och åka sammanlagt 20 mil. Låter detta rimligt? Vi måste ta ut semesterdagar för detta, arbetslösa blir utan ersättning. Är man arbetslös så står man inte till arbetsmarknadens förfogande och blir därför helt utan ersättning, ett hårt slag mot privatekonomin.

Jag har någonstans läst att Gävleborgs landsting satsar stort på att bli ett ”grönt” landsting. För mig framstår det inte direkt som miljövänligt att skicka 600 par 20 mil för undersökningar som kan göras i Bollnäs.

Jag ringde förra veckan till Gävle för att boka en tid till första veckan i februari, alltså en hel månad i förväg. Jag fick till svar att de hade tider kvar i slutet av februari! Jag förklarade vårt läge att min man kommer att vara bortrest nästan hela februari och att vi gärna ville göra detta innan han åkte. Fick till svar att det var helt omöjligt att ordna, jag skulle ha varit ute i bättre tid! Vi försökte boka en tid i december men då hade de inte lagt schemat för februari än. Hör ni hur det låter?

Barnmorskan i Gävle tyckte att jag skulle sätta mig i bilen själv för att åka ner i slutet av februari för undersökningen. Alla som varit gravida vet att det känns väldigt bra att ha med sig den blivande pappan för tänk om det visar sig att det är något fel, eller att det är två stycken därinne! Ska man då behöva ta den smällen själv och sedan köra hem igen de tio milen man nyss åkt med tankarna malande i huvudet?

Återigen sparkar landstinget på mammor, barn och pappor i Bollnäs med omnejd. Och ingen verkar bry sig. Efter samtalet med Gävle ringde jag storgråtande till Hudiksvall och pratade in på telefonsvararen. Hudiksvall ringde upp, jag förklarade hur det låg till och de bokade in en tid första veckan i februari utan att tveka, tack för det.

Men vi måste i alla fall ta semester och åka 20 mil i bil. Låt de duktiga barnmorskorna i Bollnäs fortsätta att göra ultraljud, de få gånger det uppstår svårigheter kan man i stället åka till Hudiksvall eller Gävle.

Jag ska nu mejla denna text till chefen för kvinnokliniken i Gävleborgs landsting, som av en händelse råkar vara man och den som tagit detta beslut, och förklara för honom vilken ogenomtänkt idé detta var.

Charlotte Lind

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons