Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 år sedan politikernas löften

Nästa år är det tjugo år sedan dåtidens politiker i kultur- och fritidsnämnden beslutade att döpa om dåvarande Prostparken till Birger Forells park, skriver insändarna som vill att Forell uppmärksammas bättre.

Annons

Birger Forell uppmärksammades nyligen i Söderhamns-Kuriren för att vara en av alla dem som under andra världskriget, och efter, gjorde stora insatser för judarna i Tyskland.

Forell föddes 1893 i Åsbacka i Sandarne. Han utbildade sig till präst och reste i tjänsten över världen. 1929 kom han till Berlin där han, när situationen krävde det, var en del i verksamheten att smuggla judar och oliktänkande ut ur Tyskland och undan nazisterna.

Släktryktet säger att han kallades till Hitler och varnades för denna verksamhet. 1942 var han förklarad oönskad av regimen lämnade då Tyskland för att en period arbeta i Borås.

Efter kriget återvände Forell till Tyskland där han bland mycket annat hjälpte till att ordna bostäder till hemlösa efter kriget.

Forells insatser är mycket uppmärksammade i Tyskland där flera minnesmärken finns (bland annat i svenska kyrkan) och där han också varit frimärke för att ta några exempel. Borås har sin Birger Forells plan.

1996, efter påtryckningar bland annat från Lasse Mårtensgård som då jobbade på Söderhamns-Kuriren, beslutades alltså att också Söderhamn skulle hitta ett sätt att visa sin stolthet över Birger Forell. Gott så.

Nästa år är det tjugo år sedan dåtidens politiker i kultur- och fritidsnämnden beslutade att döpa om dåvarande Prostparken till Birger Forells park.

Vi ser dock att någonstans på vägen efter det beslutet har ambitionerna sänkts. I dag är platsen en relativt intetsägande plats, ej nämnd på kommunens hemsida bland andra parker, där inget heller påminner om Birger och hans gärningar.

Utifrån det samhällsklimat som vi ser i dag där hatet mot andra människor är något vi stöter på dagligen, är det extra viktigt att visa att det finns andra vägar. Det går att hjälpa medmänniskor till ett tryggare liv och det är viktigt att stå upp mot mörka, främlingsfientliga krafter.

Alla förutsättningar finns att till tjugoårsjubileet av namnbytet på parken göra det till det den var tänkt till frågan början, nämligen att uppmärksamma vikten av att alltid stå upp för människovärdet.

Ann-Christine Goude

Elin Lundgren

släktingar till Birger Forell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons