Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här är dessvärre också en berättelse om Sverige, Patrik Oksanen

Annons

I en ledare publicerad på långfredagen 14 april skriver Patrik Oksanen en text med rubriken ”Det här är berättelsen om Sverige”. Efter en glorifierad historieskrivning med den politiska konsensusmodellen i centrum står det följande:

"Viljan att vara en del av samhällsbygget och bidra till lösning av problem skiljer sig mot partierna som hellre raserar. Det är partier som vill isolera Sverige, kapa banden till omvärlden, som inte är beredd att skydda individers okränkbara rättigheter eftersom det går emot deras politiska idé. /.../ Det är partier som om de fick makten skulle föra oss tillbaka till 1800-talets isolerade fattighus. Partier som också ytterst föraktar parlamentarismen, men vill använda dess plattform för sina mål. Det är därför som Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ inte är en del av berättelsen om Sverige. De står utanför med brandfacklor och hackor, förvisso på olika sidor av huset men med rivning som gemensam kraft. Tillsammans med än mer extrema krafter tillhör dessa partier de som bär budskap som ställer folk och grupper mot varandra.”

Ledare: Patrik Oksanen: Det här är berättelsen om Sverige

Man tar sig för pannan! Hur kan en person som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av Mittmedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor, och som till vardags är politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning, C, vara så politiskt okunnig om olika partiers olika ideologiska utgångspunkter? Hur är det ens möjligt att media med anspråk på att tas på allvar härbärgerar en sådan politisk okunnighet?

Feministiskt initiativ bildades år 2005. Grunden för partiets existens är avsaknaden av en politik som tar kvinnors rättigheter, det vill säga mänskliga rättigheter, på allvar.

Det kan inte ha gått Patrik Oksanen förbi att kvinnors rättigheter, lokalt och globalt, fortfarande inte är respekterade och att konsekvenserna av globalt patriarkalt dominanstänkande får förödande konsekvenser. För enskilda individer och för samhällets utveckling.

I Sverige finns, precis som i andra länder, förutom växande ekonomiska skillnader också en strukturell sexism, rasism, homo- och transfobi, funkofobi och så vidare. Att föra upp de här frågorna på den politiska dagordningen, inte som ”kvinnofrågor” eller ”särintressen” utan som grundläggande samhällsfrågor, vitaliserar demokratin och stärker den representativitet som annars allt fler tappar tilltron till. Vilket i sig göder nationalistiska krafter.

Därför arbetar vi både nationellt, i kommuner och regioner och med sikte på Riksdagen, och internationellt, med EU-mandatet som bas.

Att en ledarskribent inte kan se skillnad på feminism och nationalism är ett lågvattenmärke som inte kan ursäktas, även om det var i ett anfall av nationalistisk yra som beklagligt nog drabbat många i kölvattnet av den tragiska terrorattack som inträffade i Stockholm fredagen den 7 april.

Det politiska tunnelseendet i Patrik Oksanens ledartext är dessvärre också en berättelse om Sverige.

Gudrun Schyman

partiledare Feministiskt initiativ

Svar direkt: När man är Sveriges smartaste populist och kampanjpolitiker som Gudrun Schyman är, och när man vet att man inte har torrt under fötterna, så är det enklaste sättet att gå till personagrepp. Jag tackar Schyman för lektionen i härskarteknik.

Att riva samhällsbygget handlar inte bara om ideologisk utgångspunkt, detta vet förstås Schyman också. Även om det är värt att påminna om Schyman under hela sin politiska karriär, som började i VPK, just haft rivning som politisk utgångspunkt.

Likaså vet Schyman att Sverige skulle bli lika bankrutt som Venezuela om Fi:s politik skulle förverkligas. Detta vore en ekonomisk katastrof för alla de landvinningar generationer av kvinnor gjort.

Ett annat problem med Fi är relativisering av hedersförtryck, viljan till ideologisk kontroll av medier, den häpnadsväckande enögdheten i säkerhetspolitiken och motståndet mot frihandelsavtal. Ivern att sätta etiketter på människor, och utifrån detta tillskriva dem åsikter/egenskaper/beteenden i stället för att se individer, tar Schyman armkrok med Jimmie Åkesson.

Det politiska tunnelseendet hos Fi är beklagligt.

Patrik Oksanen

politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons