Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operationskampanj ska korta köer

Trots en särskild satsning har landstinget inte lyckats minska sina vårdköer.
Nu köps 800 operationer utifrån i ett sista försök att få del av den statliga kömiljarden.

För att få bidraget måste Gävleborg halvera sina köer. Det är målet för projektet som inleddes vid årsskiftet. Men under våren har inget hänt. Läget är oförändrat.

– Läget är risigt, men vi har inte gett upp, säger projektledare Jan Woxberg. Det positiva är att vi ökat antalet operationer med tio procent under våren, gjort 1 000 fler operationer, men samtidigt har inflödet av nya patienter ökat.

Enligt Jan Woxberg har projektets arbete hittills varit inriktat på åtgärder som ska förbättra läget på lång sikt och skapa en hållbar kösituation. Nu flyttas fokus.

Förutom 800 operationer ska landstinget nu köpa in 2 000 bedömningar under hösten. Förmodligen kommer privata företag att användas. Patienter kan få åka till andra orter, men det kan också innebära att landstingets operationssalar används utanför ordinare tider.

Vårdgarantin innebär att man ska ha rätt till bedömning av en specialist inom 90 dagar sedan man fått en remiss. Om det tas beslut om operation eller annan behandling ska den ske inom ytterligare 90 dagar.

Regeringen har skapat kömiljarden för att stimulera landstingen att verkligen följa vårdgarantin. De landsting som i november lyckas ge 80 procent av patienterna bedömning och behandling inom tidsgränserna får del av pengarna.

I Gävleborg uppfyller landstinget vårdgarantin för bara runt 60 procent av patienterna.

Andra landsting har lyckats betydligt bättre.

Under onsdagen presenterade socialminister Göran Hägglund (KD) en rapport som visar att antalet köande i landet halverats september–april.

Om kömiljarden skulle delas ut efter situationen i april skulle alla landsting utom fem få del av pengarna. Gävleborg skulle bli helt utan tilldelning.