Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operation förbereds för lungsjuke Fikru Maru men läkarna avråder: "Det känns jätteoroligt"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Läkarna avråder från att operera den lungsjuke Fikru Maru som är fängslad i Etiopien. Men myndigheterna dröjer med beslut om frigivning och behandling av Fikru Marus livshotande tillstånd kan inte längre skjutas upp bedömer anhöriga.

– Det känns inte alls bra. Det känns jätteoroligt och otryggt, säger dottern Emy Maru.

Domen den 20 oktober och beslutet den 24 oktober om att Fikru Maru ska avtjäna 4 år och 8 månader i fängelse, innebar att familjen hoppades på att Fikru Maru skulle kunna föras till Sverige för vård inom några dagar.

Läs mer: Hopp om villkorlig frigivning för Fikru Maru: "Vi hoppas på att få komma hem snart"

Det är bråttom med frigivningen för att Fikru Maru har en livshotande skada på en lunga som kräver operation. Att ingreppet inte redan skett beror på att den sortens kvalificerad sjukvård inte finns i Etiopien.

Pappas medicinska tillstånd tillåter inte att han fortsätter vara obehandlad

– Läkarna här vill fortfarande inte genomföra operationen för det är inte rätt förhållanden här. Men pappas medicinska tillstånd tillåter inte att han fortsätter vara obehandlad, säger dottern Emy Maru, som är tjänstledig för att finnas på plats i Addis Abeba tillsammans med sin pappa.

Fikru Maru är anställd som hjärtspecialist på Hudiksvalls sjukhus men där har han inte varit på 3,5 år eftersom han suttit fängslad i Etiopien. Han var en av många misstänkta i en korruptionsutredning som riktades mot landets tidigare tullminister.

Läs mer: Dom men ingen seger för Fikru Maru: "Inget känns helt säkert"

Det har snart gått en månad sedan Fikru Maru fick en dom och hans advokater inledde genast processen med att ansöka om straffrabatt och frigivning. Enligt etiopisk praxis kan han ansöka om straffrabatt efter att ha suttit fängslad i 37 månader. Han har nu varit fängslad i 44 månader. Men ännu saknas ett beslut från fängelsemyndighetens sida.

Läs mer: Fikru Maru döms till fängelse i fyra år och åtta månader

Det är på Kilintofängelset han suttit häktad men straffet ska avtjänas på det ökända Kalityfängelset. Nu kommer inte fängelseansvariga överens om vilket av fängelserna som kan utfärda nödvändiga dokument som domstolen kräver för att fatta beslut om straffrabatten.

– Det verkar som att de anser att handlingarna och ansvaret inte kan överlämnas utan att de samtidigt rent fysiskt överlämnar pappa. Men han vårdas på sjukhuset, säger Emy Maru.

Hon förklarar att den svenska ambassaden i Addis Abeba varit mycket hjälpsam i kontakterna med etiopiska myndigheter. Ambassadör Jan Sadek har närvarat vid flera uppvaktningar. Kontakterna har riktats mot såväl fängelsemyndigheterna som till det etiopiska justitiedepartementet. Hittills utan resultat.

Det innebär stora risker när läkarna själva inte tycker att det är rätt förhållande för den behandlingen här

– Får vi inget besked den här veckan måste vi inrikta oss på att operera honom här senast nästa vecka. Det innebär stora risker när läkarna själva inte tycker att det är rätt förhållande för den behandlingen här, säger Emy Maru.

Hans Bagner är Fikru Marus svenske advokat.

– Operationen innebär livsfara. Överlever han den så får han återvända till fängelset. Ur en synpunkt är det en fördel, för då saknas invändningen att han handlingar inte kan utfärdas för att han inte finns på plats i fängelset, säger advokat Hans Bagner.