Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operasångaren som hittat hem i Hälsingland: "Här bor jag bara för att jag vill"

Han har spelat elak polischef i Tosca. Han har spelat pappan Germont i La Traviata. På söndag uppträder operasångare Krister St. Hill i Ljusdals kyrka.
Trakten är speciell för honom. Här målar han hälsingemotiv i en stuga från 1850.

Krister St. Hill tar emot i sin rödtimrade stuga på 46 kvadrat. Han bor i Skästra.

– Detta är det första ställe jag bor på som jag valt med hjärtat. För egentligen har jag ingen anledning att vara här. I vanliga fall bor man någonstans för att man har familj eller arbetar där. Här bor jag bara för att jag vill, förklarar han medan han dukar fram kaffe och italienska mandelbröd.

Det var när Krister hängde med en kollega till hennes mamma som bor i Bäcken utanför Järvsö som han fick upp ögonen för trakten. Han återvände gång på gång och köpte sedan hus. Den gamla timrade stugan hade ändrat utseende under årens lopp.

– Det var nedsänkt tak och bastupanel. Jag bestämde mig för att renovera från grunden. Ge huset sin själ tillbaka.

Krister har återskapat den stil husen i trakten såg ut runt 1850. Det var en storhetstid i bygden. Lintillverkningen blomstrade och kreativiteten var på topp.

– Bönderna var som rikast och många Hälsingegårdar byggdes. Man snickrade gärna till ett extra hus bara för att visa att man hade råd.

Läs också: Behåll gamla möbler

Krister fick upp ögonen för de målningar och broderier som finns i traktens gårdar. Han har besökt många Hälsingegårdar med kamera i hand. Har fotograferat väggmålningar och möbler. Han hämtar sin bärbara dator och visar. Bara i en mapp han öppnar har han samlat mer än 900 bilder med hälsingemotiv.

När Krister började renovera var väggarna i hans hus täckta av tio lager tapet. Mellan varje tapet fanns en tidning. Krister har sparat en bit av varje tapet och ramat in. De hänger som tavlor på väggen.

– I tidningarna fanns annonser som sålde båtbiljetter till Amerika. Den innersta tidningen var från 1840. Efter det var det fyra lager tapet kvar.

Till vardags bor Krister i Stockholm. Där bor han också nära naturen, i ett hus söder om staden.

Hans förkärlek till Jarse-trakten handlar inte om att det är på landet utan om att träffa människor och att vara del av en by.

– Det finns en fin promenad runt Skästra, uppe längs berget. När jag är ute och går träffar jag alltid någon. När jag går på Ica pratar folk med en. Folk här är öppna på ett prestigelöst sätt. Det är så annorlunda från storstan där man blockerar ut människor.

Läs också: Stort intresse för inredning

Det var när han renoverade sitt hus som idén om att tillverka möbler i hälsingestil kom till. När Krister byggde en våningssäng stod en säng på Karlsgården modell. Det är en riktig paradsäng förklarar han.

– Ingen sover i dem. De var till för att visa hur rik man var.

Krister vände sig till Anna-Carin Åsbrink på Måleriverkstan på Stenegård för att få hjälp att måla sängen.

– Hon är ju traktens målargudinna. Men hon sa bara "måla den själv". Och så blev det.

Färgerna går i engelsk rött, dalablått och ockragult. Det är dämpat men ändå djärvt.

– Det är fascinerande att se att det finns så mycket färg i detta land som man tror är så grått. Jag tycker hälsingemotiven är vackrare än de i Dalarna. Det är inte så fjamsigt, utan rejält och konsist.

Krister ville även lära sig brodera. Han hade siktet inställt på Järvsösömn och besökte Anna-Greta Hallin i tygaffären i Järvsö.

– "Det kan jag lära dig nu på en gång", sa hon. Så lärde jag mig att brodera.

Det blev startskottet för Kristers hälsingemotiv. Han översätter broderier och målningar till tryck.

– Det började med att jag inte orkade brodera och måla allt. Men så såg jag att trycken även blev väldigt snygga. Det känns fint att föra denna hälsingestil vidare.

Krister målar med stöpplare på löpare, kuddar, gardiner, sängkläder och t-tröjor. Hans alster finns på nätet under företagsnamnet Långlyckan och på Världarvsbutiken på Stenegård bär personalen hans t-tröjor.

– Jag planerade inte att sälja. Det var mer att det var så kul och att mina egna fönster att hänga gardiner i plötsligt tog slut.

Kristers hälsingemotiv syns runt om i grannskapet. I ett uthus nere vid vägen från där han bor hängde förr en trasig rullgardin på trekvart.

– Jag knackade på och sa att "jag vill hänga upp några rullgardiner i dina fönster." Mannen som äger huset bara skrattade. Det gick hur bra som helst.

Krister är baryton. Han ses som stark och dynamisk. På operascenen brukar han få iklä sig rollen som elegant skurk. På hans konsert i Ljusdals kyrka nu på söndag tar han sig an dödsmässan, Gabriel Faurés Requiem. Röst är hans arbetsredskap. Varje morgon efter frukosten sjunger han hemma i stugan med vy över Järvsö klack.

– Jag har sjungit mycket för klacken.

Läs fler liknade artiklar i e-tidningen hus&hem. Den hittar du här.