Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operaelit till Voxna kyrka

På måndag är det dags för Jussifest i Voxna kyrka – den nionde i ordningen. I år är det inte bara en hyllning till Jussi Björling utan även Peter Lindroos, en av världens främsta tenorer.

Det finns många ättlingar till Jussi Björling i Voxnatrakten där även hans farfar föddes. På grund av detta startade Jussi Björlingsällskapet för nio år sedan en Jussifest där man bjuder in till en hyllningskonsert av operasångaren som dog 1960.

I år är festen lite speciell. Som av en händelse fick Stefan Olmårs i Jussi Björlingsällskapet reda på att en Christer Lindroos köpt sommarstuga i Voxna. Han är son till Peter Lindroos, den världsberömde tenoren från Finland som 2003 omkom i en bilolycka.

Jussi Björling var Peter Lindroos stora idol och han kallades själv ofta för Finlands Jussi. Därför var steget inte långt till att göra en hyllningskonsert till de båda stora operasångarna.

- Det är mycket Jussi-blod här, det är som en cirkel som sluts för oss, säger Christer Lindroos, en av Peters söner.

Han sjunger inte själv, utan de som på måndag står för sången och spelandet ur familjen Lindroos är Sofia och Petri, båda barn till Peter, samt Petris son Kristian.

Petri Lindroos har även han gått på Sibeliusakademien och är numera en operasångare med hela Europa som sitt arbetsfält. Han tycker att det känns mycket bra att få hedra minnet av sin far och Jussi Björling i Voxna kyrka.

- Det känns spännande att vara här, alla andar till Björling finns i krokarna.