Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Op-ed: Jag håller med många SD-väljare i deras missnöje.

Jag tror däremot inte att alla förstår konsekvenserna av SD:s retorik.

I dag besöker Jimmie Åkesson Hudiksvall, Bollnäs och Söderhamn. Besöken är en del av hans EU-valsturné och i många städer har han mötts av ryggar. Människor som vill visa sitt missnöje inför Sverigedemokraternas politik står bortvända under Åkessons tal. Vi vill inte ha dig här, är budskapet.

Vissa kallar SD:s politik för rasistisk, andra menar att den enbart är kritisk mot Sveriges invandringspolitik. Jag tillhör den första skaran och ser en stark kulturrasism i SD:s politiska förslag och problemformuleringar - men egentligen spelar det inte så stor roll vad deras politik kallas. Ord och etiketter kan diskuteras fram och tillbaka, definieras olika och laddas med värderingar. Det som är mest intressant är ju vad deras politik faktiskt leder till, konkret.

Jag tror inte att alla som röstar på SD har rasistiska eller främlingsfientliga åsikter. Anledningarna till att rösta på dem är förstås många – men jag tror att det ofta handlar om ett missnöje. Pensionärer, sjuka, arbetslösa - många är de som fått försämrade villkor de senaste åren, och integrationspolitiken brister på många håll. En enkel förklaring blir då att invandringen bär skuld för allt detta.

Samtidigt kan vi dock se att 70 miljarder varje år försvinner från den gemensamma statskassan i form av jobbskatteavdrag. 6-7 miljarder kostade borttagandet av förmögenhetsskatten. För att inte tala om de miljarder som försvunnit ned i fickorna på ägare till skolor och vårdföretag.

Jag håller med många SD-väljare i deras missnöje. Jag tror däremot inte att alla förstår konsekvenserna av SD:s retorik. I stället för att stoppa nedmonteringen av välfärden och i stället för att satsa på integrationsarbete så skapar de ett "vi och dom"-tänk. De normaliserar en retorik som Svenskarnas parti (SvP) och Svenska motståndsrörelsen (SMR) använder. SvP som förespråkar rasbiologi men som sitter på SD:s mandat i fyra av Sveriges kommuner, SMR som är militanta nazister men som deltar i SvP:s manifestationer.

Det hela är en kedja där Sverigedemokraterna legitimerar de andras åsikter. Hitlers parti NSDAP kom till makten i ett demokratiskt val, och det var möjligt enbart för att det skett en långsam förskjutning av den politiska tonen i Tyskland under många år.

Jag tror inte att de som i dag lyssnar på Åkesson vill skapa en nationalsocialistisk stat, men jag tror att vi behöver ta Tysklands historia på allvar och våga se vilka konsekvenser det kan få att normalisera en retorik som gör skillnad på människa och människa.