Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Op-ed: En socialistisk miljöpolitik, tack!

Källsortera! Kör inte bil till jobbet! Handla ekologisk mat!

Råden är många för hur vi som individer ska rädda det hotade klimatet. Med råden följer ett konstant dåligt samvete för att man aldrig gör tillräckligt - för att man är tvungen att ta bilen till jobbet eller för att man inte har ekonomiska förutsättningar att handla ekologiskt.

Samtidigt får vi då och då höra om ödesdigra klimatrapporter, om att det snart är för sent, att vi i Sverige ändå inte har möjlighet att göra någon reell påverkan och att de stora industriländerna, den ökade flygtrafiken och växande marknaden gör det omöjligt att stoppa den utveckling som redan satts igång.

Jag saknar en socialistisk miljödiskussion. En diskussion som inte lägger ansvaret för klimatförändringar på individer utan i stället på dem som faktiskt har makt att förändra: företagen. Vi står och ser på när jordens resurser sakta men säkert tar slut, hur ozonlagret tunnas ut, hur medeltemperaturen ökar och hur djurarter utrotas. Vi vet allihop att en katastrof är på väg att ske men ändå väljer politiker och opinionsbildare att fokusera vid lösningar som över huvud taget inte skulle förändra något.

De enda som kan förändra är företagen. Politikerna måste våga ställa krav på dem i stället för på enskilda konsumenter. Det kan inte vara mitt ansvar att köpa mat som är klimatsmart – det måste vara matproducenternas ansvar. Det kan inte vara mitt ansvar att lösa min transport till arbetet på ett klimatsmart sätt – det måste vara bilindustrins ansvar att komma med ett klimatsmart alternativ, och politikernas att se till att alla har råd med dem.

Politiker idag säger sig vilja undvika att lägga sig i vad företag gör. Är det inte just vad vi har dem till? Ska företag kunna göra som de vill medan enskilda privatpersoner skuldbeläggs för de problem som uppstår? Företagen kan slippa allt klimatansvar medan människor på landsbygden får betala med ökade bensinskatter. Är det politiskt ansvarstagande? I mina ögon är det bara fegt, och dessutom ett skrämmande bevis för hur lite makt politiker idag faktiskt har (tar sig?) jämfört med de multinationella företagen.

Detta måste ändras, men framförallt måste vi börja ifrågasätta den rådande ekonomiska ideologi som bygger på ständig tillväxt. Vi kan inte tro att vi kommer att kunna konsumera oss ur klimatkrisen. Enda lösningen på ett övertrasserat jordklot är att minska belastningen. Det finns inte oändligt med resurser, hur mycket vi än vill. Ge mig en socialistisk miljöpolitik, tack!