Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Op-ed: Är det så konstigt att de organiserar sig?

Tiggande människor är idag en omdebatterad del av stadsbilden. Vi är nog alla överens om att det är en negativ utveckling.

Åsikterna om vad problemet beror på, och framförallt hur vi ska lösa det, går dock isär.

Det finns de som menar att ett förbud vore lösningen, likt hur det i Norge nu har blivit fritt fram för enskilda kommuner att förbjuda tiggeri. Vissa tror att de som tigger är delaktiga i organiserad brottslighet. Låt mig stanna upp här. Att de som tigger organiserar sig vet jag, men är det verkligen så konstigt?

Föreställ dig att du bor i Rumänien. Att du är fattig, att du och dina barn inte har någonstans att bo och att du till råga på allt blir sjuk. Föreställ dig att din ekonomiska situation gör att du inte har råd med sjukvård.

På grund av systematisk diskriminering har du ingen möjlighet att skaffa dig ett jobb, men så får du höra om en granne som varit i Sverige. Grannen tiggde ihop precis tillräckligt för att kunna gå till tandläkaren och nu planerar några av dina andra grannar att gemensamt åka upp till Sverige av samma anledning.

Ni åker. Med er får ni tips på hur ni enklast får ihop pengar för att så snart som möjligt återvända till barnen, eller så att du så snart som möjligt kan betala för operationen som kommer att rädda ditt liv. Ett av tipsen kanske är att ljuga - att ha med en bild av dina barn och påstå att de är döende, eller att låtsas vara blind eftersom det skapar sympatier.

Jag vet inte hur du skulle ha gjort, men jag hade ljugit om det gett mina barn ett drägligt liv. Jag förstår att det sticker i ögonen, tiggeriet. Den desperation fattigdom skapar är inte vacker och vi kanske känner oss lurade och utnyttjade. Jag önskar ändå att vi kunde försöka se klarsynt på det här, trots den uppgivenhet man kan känna inför att se misären i sin egen vardag. Det finns ingen organiserad brottslighet bakom de som tigger i Sverige - alla med insyn och kunskap är eniga om det.

Föreställningsexperimentet ovan är inte taget ur luften. Många journalister har följt de rumänska tiggarna hem. Husbyggen, sjukvård och omsorg till barnen som väntar hemma - det är vad pengarna räcker till, men det är knappast en tillräckligt lukrativ verksamhet för organiserade ligor.

Det är tragiskt och förnedrande att det ska behöva se ut på det här sättet, men problemet är tyvärr mycket större än tiggeriet och kommer inte att lösas för att vi stigmatiserar tiggande eller för att vi beter oss inhumant mot de tiggare som idag sitter på våra gator. Problemet kommer inte att lösas för att vi förbjuder dem från att göra vad som är deras sista desperata utväg.