Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oordning i kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige var nära att ta beslut utan att alla politiker hade fått fullständiga handlingar. Det var läget under senaste kommunfullmäktige i Edsbyn.

Det fick kommunrevisionens Sven-Åke Holm att under pågående möte ifrågasätta om politikerna verkligen kunde fatta beslut, bland annat om ansvarsfrihet för 2014.

Det handlade även om det var rätt att låta beslutet om att anta årsredovisningen för Ovanåkers kommun 2014 efter besluten om revisionsberättelsen och att ge ansvarsfrihet.

– Man måste väl ta årsredovisningen först och frågan om ansvarsfrihet sedan, sade Sven-Åke Holm.

Därför bordlades de tre ärendena vid det senaste kommunfullmäktige. Även punkterna om de kommunala bolagens årsredovisningar bordlades, sammanlagt blev det åtta bordläggningar vid samma fullmäktige. Det är åtta ärenden som kommer upp åter i kväll.

Det rådde helt enkelt oordning i kommunfullmäktige under majmötet. I handlingarna saknades kommunrevisionens granskningar av de kommunala bolagens årsredovisningar till samtliga politiker. Även stämmoprotokoll saknades.

Eftersom de kommunala bolagen ingår i kommunkoncernen saknades en helhetsbild, enligt Sven-Åke Holms resonemang.

– Ja, det verkar inte som någon vet hur man ska agera. Det måste bero på okunskap, säger Sven-Åke Holm.

Kommunfullmäktiges ordförande Bertil Eriksson (KD) lovade redan under majmötet bot och bättring och bad om ursäkt för fadäsen.

– Nu ska allting vara i sin ordning. Det har gjorts ett nytt utskick. Nu ska det inte vara några frågetecken. Det var bra att det blev uppdagat, säger Bertil Eriksson inför kvällens kommunfullmäktige.

Bertil Eriksson håller med om att de många bordläggningarna samtidigt var en bakläxa för ledningen.

– Jag hoppas vi har lärt oss något, säger Bertil Eriksson.

Men när det gäller turordningen av ärendena runt kommunens årsredovisning är den likadan i kväll som vid förra mötet. En nyhet dock är att man har lagt in en föredragning av årsredovisningen innan det är dags att ta upp revisionsberättelsen.

En poäng i Sven-Åke Holms kritik är annars att politikerna ger sig själva ansvarsfrihet innan man vet vad årsredovisningen innehåller.

– Den största bristen var att politikerna inte fick ta ställning årsredovisningen först. Det kan finnas frågor där som måste klargöras först, säger Sven-Åke Holm.