Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Önskemål om att bygga nytt äldreboende i Hudiksvall: "Äldreomsorgen kommer att ta en stor andel av kommunens pengar"

Ett nytt modernt äldreboende behövs i takt med att allt fler äldre drabbas av demenssjukdomar. Det nya äldreboendet kan byggas på Håsta och vara inflyttningsklart år 2020.

– Äldreomsorgen kommer att ta en stor andel av kommunens pengar de kommande åren, säger förvaltningschef Pia Andersson.

Läs mer: 100 miljoner kronor för äldreboende med havsutsikt

Det är hård press på Hudiksvalls social- och omsorgsnämnd att få pengarna att räcka till. Samtidigt blir invånarna allt äldre och det kommer att behövas ytterligare ett åldringsboende. Nämnden begär nu att få bygga ett nytt särskilt boende på Håsta med fyrtio platser för inflyttning 2020.

– Vi kommer troligtvis att behöva ytterligare ett särskilt boende till 2023 och även det i tätorten Hudiksvall, säger Henrik Persson (S), ordförande för social och omsorgsnämnden i Hudiksvall.

Var det andra äldreboendet ska byggas, ja det är oklart, eftersom det är ont om planlagd mark i Hudiksvalls tätort. Till det första boendet finns det en byggrätt på Håsta 12:2 intill det nuvarande Håsta äldreboende.

Det blir nu kommunstyrelsen som får ta ställning till om nämnden får bygga där. Omsorgsnämnden har framfört önskemålet tidigare men inte fått gehör. Redan 2008 ville nämnden bygga 40 platser på Överås. Nämnden ville några år senare bygga på Kattvikskajen.

–Vi har länge önskat att få göra ett nytt modernt boende anpassat för människor med demens, säger förvaltningschef Pia Andersson.

Allt fler som bor på särskilda boenden kommer att lida av demenssjukdomar vilket ställer andra krav på omsorgen. Samtidigt kommer det att finnas en ökande andel äldre som vill ha ett tryggare boende.

– Vi har människor som vill flytta in, men när de besöker våra särskilda boenden och ser hur stora vårdbehov som de som bor där har, så vill de inte längre flytta in. Och de som ändå väljer att flytta in åldras snabbt, säger förvaltningschef Pia Andersson.

Tanken är att kraftsamla personal till några särskilda boenden medan ett äldreboende som Tunbacka kan göras om till ett trygghetsboende. De som bor där ska vara människor vars behov kan tillgodoses med hemtjänst och en samlingssal för gemensamma måltider och aktiviteter.

– Trygghetsboenden skulle avlasta äldreomsorgen. Det ska finnas viss personal på ett trygghetsboende, något slags värdinnor och så svarar hemtjänsten för insatserna, säger Pia Andersson.

Det finns en motion om att införa valfrihet på särskilda boenden, men nämnden har inte tagit ställning till om det nya äldreboendet på Håsta ska drivas i privat regi. Det lokala bolaget Monitorhjälpen är intresserade av att starta ett särskilt boende.

– Vi vet det, men vi måste lägga ut det på upphandling och då är det stor risk att någon av de stora vårdbolagen lägger lägsta anbudet, säger Pia Andersson.