Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Önskekonsten utvald

Länsmuseet Gävleborg köper in tre nya konstverk av svenska samtidskonstnärer. Det blir resultatet av utställningen Önskekonst som visats i Gävle under våren och som pågår fram till den 6 september.

Annons

När publiken fick rösta på vilket av de fjorton konstverken på utställningen som museet skulle köpa in, fick Martin Wickströms konstverk "Early Monday Morning" flest röster, 203 av totalt 704. Dessutom har museets egna intendenter valt ytterligare två verk, Année Olofssons "Skinned 1" och Eva Marklunds linoleumtryck "Slöja" som ska köpas in till samlilngarna.

Länsmuseet Gävleborg har en av landets finaste samlingar av svensk konst och ambitionen är nu att fortsätta köpa in samtidskonst. Varje år ska dessutom museet visa minst en stor utställning med samtida konstnärer verksamma i Sverige, liksom utställningar som lyfter fram konstnärer som redan finns representerade i samlingarna.

Martin Wickströms oljemålning "Early Monday Morning" har en fotografisk förlaga, och det märks. Detaljerna är tydliga med fönstren som speglar morgonhimlen och trädens skuggor på husfasaden med de röda balkongerna.

"Skinned 1" av Année Olofsson är ett fotografi där det verkligen kryper under huden av påträngande händer. Eva Marklund, som växte upp i Söderhamn, har gjort ett linoleumsnitt, "Slöja", vilket är ovanligt i samtidskonsten, där man anar ett ansikte bakom den mörka slöjan.

Christina Busck