Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Önskar fler faunapassager i Voxnan

Bollnäs kommunfullmäktige ska ge Bollnäs Energi i uppdrag att ska ställa krav på energibolagen att de ska bygga fler faunapassager i Voxnan.

Det föreslår Vänsterpartiet Bollnäs i en motion.

Skrivelsen är undertecknad av Maria Mörk och Göran Jansson och de tycker att kommunfullmäktige ska ge Bollnäs Energi i uppdrag att ställa krav på Helsinge Elhandel att bygga fler faunapassager i Voxnan så att havsvandrande fiskar ska ta sig till älven. Elbolagen ska också ta mer miljöhänsyn så att Bollnäs kommun kan nå de mål som beslutats i kommunens näringslivspolitiska program för åren 2013-2018.

Vänsterpartiet vill ställa högre krav på de instanser där politikerna har möjlighet att påverka, som till exempel situationen kring älven Voxnan. Där har Bollnäs Energi tillsammans med Edsbyns Elverk bildat AB Helsinge Elhandel, där Bollnäs kommun äger 30 procent. Vänsterpartiet tycker kommunen ska ställa krav på att bolaget ska bygga fler faunapassager alternativt ingå samarbete med ett helt annat bolag, ex Tranås Energi.

Genom att nå målen i det näringslivspolitiska programmet vill Vänsterpartiet skapa en ökad attraktionskraft som bidrar till turismutveckling, miljöhänsyn och samtidigt vara attraktiva för människorna som bor här.

Partiet anser att kommunen gör så gott de kan med fallet Ljusnan, där kommunstyrelsen arbetar aktivt gentemot Fortum för att få dem att följa de lagar som finns och få dem att ompröva vattendomar.