Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Onödigt dyra radonmätningar

En radonmätning behöver inte kosta ett par tusen. En Edsby-bo fick en påringning från en firma som erbjöd radonmätning. Det mannen reagerade på var det höga priset. Därför vill han nu varna andra.

Konsumentvägledare Monica Jonsson bekräftar att hon har fått samtal som gäller just erbjudanden om dyra radonmätningar.

– Ja, det stämmer. Detta gäller i hela Hälsingland att vi får påringningar om det. Erbjudandena dyker upp nu, eftersom hösten är en bra tid att göra radonmätningar på. Någon som kontaktade oss hade nyligen gjort mätning och tyckte det var lustigt att man behövde göra det igen, säger Monica Jonsson.

De priser hon har hört talas om ligger mellan 800 och 2 000 kronor. Men det finns som sagt ett billigare alternativ.

– Man kan höra sig för hos miljö- och byggkontoret i första hand. Via kommunen finns ett avtal som är billigare när det gäller radonmätning. Den kostar 250 kronor, säger Monica Jonsson.

Miljöinspektör Camilla Rönnberg på kontoret i Edsbyn tycker också att man kan höra sig för hos kommunen först, innan man bestämmer sig för en radonmätning.

– Jag tycker själv det är stor skillnad mellan de olika erbjudandena och den firma vi har avtal med, säger Camilla Rönnberg.

Kommunens miljö- och byggkontor kan även tipsa om bidrag från Länsstyrelsen för åtgärder mot radon, till exempel om man behöver lägga igen en jordkällare. Man kan få upp till hälften av kostnaderna i bidrag, max 15 000 kronor.

Den största faran med radon är risken för lungcancer. Hösten är en bra tid för radonmätning, därför att både ventilation och uppvärmning är igång. Radonmätningen bör inte vara äldre än fem-tio år innan det är dags för en ny.

Det kan också vara dags för radonmätning, om man har ändrat uppvärmningssätt. Förekomsten av radon kan skilja även mellan närliggande hus.