Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omväxlande dagar med Kerstin Thorvall

Anne Brügge har läst boken Dagar med Kerstin Thorvall av Åsa Mattsson och Caroline Roosmark.

Kan man tänka sig en intervju med en manlig, känd författare, där intervjuaren berättar att hon börjar med att öppna fönstret och vädrar? Idolen med svartfärgat, kort hår och en liten kaxig grå slinga tar emot i morgonrock, fast klockan är fyra. Kroppslukterna, ut med dem, in med sval aprilluft.

Kerstin Thorvall dog förra våren, 84 år gammal. Är det självklart att just hon porträtteras med brutal ärlighet, hon som själv lämnat ut sin egen kroppslighet och moderns? Jag vet inte.

Intervjuaren Åsa Mattsson beskriver sig som en gammal anorektiker, som genom att läsa Kerstin Thorvall fick en frist ifrån de skönhetsideal som framkallade ätstörningar. Under intervjuerna beskriver Thorvall utan försköning sin gamla, tunga kropp. Hon böjer på nacken och erbjuder gästen att känna hur blötsvettig hon är under det spretiga håret. Mattsson tvekar: "Jag känner försiktigt efter."

Inspelningsbanden blev liggande i sju år, Thorvall blev svårt senil och vänskapen som etablerats tog slut. Äntligen klar har boken blivit ett ambivalent porträtt av en besvärlig människa och en banbrytande konstnär.

Med fotografierna är det tvärtom. Caroline Roosmark var i många år kollega och vän med Kerstin Thorvall. På fotoporträtten som är tagna tidigare är Kerstin vacker, ja fotogenique. Det är riktiga idolbilder, alla utom de två sista där hon med käppens hjälp vankar iväg på Mariatorget med kroppshyddan dold i en stor kappa. Så blir även det en rörande idolbild, faktiskt.

Men i minnet stannar mest Åsa Mattssons beskrivningar av hennes lynnighet, gnäll, upptagenhet av yngre män och avoghet mot kvinnor, inklusive de egna läsarna. Thorvall ångrar inte försummelserna mot barnen. Det fanns inget val. Men "Det är ju min stora tragedi. De hade aldrig någon mamma, de hade en 15-åring som var hjälplös". Men hon försörjde familjen, bad aldrig pojkarna sänka ljudet och skrev barnböcker om dem, "det var väl också ett sätt att vara mamma".

Allt negativt lägger Mattsson i en vågskål som hon inte låter väga tyngre än det författarskap som brutit tabun och givit tusentals läsare bättre självförtroende. Modetecknaren blev till slut mottagare av Ivar Lo-Johanssons pris, 310 000 kronor som Svenska Akademien delar ut. "Det är ju bra för barna också", säger Kerstin Thorvall då, "att de liksom får kvitto på att jag ändå är en riktig författare".

Anne Brügge